Tržište koje obećava: Kanada postala druga zemlja u svijetu koja je legalizirala kanabis

Josip Mihaljević
19. listopada 2018.
Novosti
A- A+

Od sutrašnjeg dana, u Kanadi će građanima biti dozvoljen uzgoj, posjedovanje i konzumacije biljke kanabisa u rekreativne svrhe. Time će postati druga zemlja na svijetu koja je u potpunosti legalizirala kanabis, nakon Urugvaja, koji je to napravio prije pet godina.

marihuana

Foto: screenshot YouTube.com

Kanađani će od sutrašnjeg dana legalno moći uzgajati, posjedovati i konzumirati kanabis, a derivati te biljke bit će dopušteni od 2019. godine, piše rollingstone.com.

Strategija je to liberalnog premijera Kanade Justina Trudeaua koji je na vlast došao 2015. godine, a on predviđa da će se iskustvo legalizacije kanabisa pomno pratiti među zemljama zapadnoga svijeta.

Predviđa se da bi legalizacija ove sporne biljke trebala dodatno potaknuti kanadsko gospodarstvo i proizvesti oko 1 milijardu dolara novih prihoda, i to samo do kraja godine.

Njihov statistički zavod procjenjuje da će se 5 i pol milijuna Kanađana (cca 15% ukupne populacije) odlučiti na kupovanje kanabisa u ovlaštenim trgovinama do kraja 2018. godine.

Nakon “probnog” perioda gdje je kanabis bio dostupan u samo jednoj provinciji, zakon bi trebao važiti za svih deset provincija. Neke od njih, poput Quebeca, izrazile su nezadovoljstvo legalizacijom i imat će određen stupanj autonomije oko regulacije i načina na koji će kanabis biti dostpan. Ipak, zadnju riječ će imati njihov Vrhovni sud.

Poduzetnici se nisu uspjeli pripremiti za  “Day one”, odnosno prvi dan stupanja na snagu. Otvorili su 200 novih specijaliziranih trgovina za prodaju marihuane, a ni to nije bilo dovoljno.

Kanabis je u Kanadi i dosad bio legalan od 2001. godine, ali samo za medicinske svrhe. Tamošnji umirovljenici čine veliku skupinu potrošača ove biljke, koju najčešće koriste kako bi tretirali bolesti asocirane sa starijom dobi, poput artritisa. Prema nekim navodima vlasnika specijaliziranih trgovina, oko 50 posto njihovih kupaca su stariji od 50 godina.

marihuana
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap