Ovo zvuči poznato: Trgovački lanac u Irskoj daje mogućnost djelatnicima da rade nakon 65

Milan Dalmacija
11. kolovoza 2022.
Novosti
A- A+

Lidl je u Irskoj odlučio dati mogućnost svojim zaposlenicima da rade nakon 65. Na tragu je to promjena u tamošnjem zakonodavstvu koje će poticati zaposlenike da rade do 70. godine. Slično se planira u Hrvatskoj.

Lidl je u Irskoj odlučio produljiti mogućnost rada zaposlenicima i nakon 65. godine života. | Foto: Facebook/Lidl Ireland

Poznati trgovački lanac Lidl, u Irskoj je ukinuo dobno ograničenje za odlazak u mirovinu. To znači da će tvrtka dati mogućnost svojim zaposlenicima da nastave raditi i nakon 65. godine, piše RTE. Iz kompanije ističu kako time žele privući više “zrelih i životno iskusnih” osoba te ponuditi veću fleksibilnost svojim zaposlenicima.

– U ovom trenutku postoji oko 50 zaposlenika na koje ova odluka izravno utječe. No trend je da ljudi kod nas ostaju dulje, tako da će to postati važnije za sve više naših zaposlenika kako godine budu prolazile”, rekla je Maeve McCleane, glavna direktorica za ljudske resurse Lidla u Irskoj i Sjevernoj Irskoj.

Rad u mirovini sve popularniji: Zaposlilo se više od 1.000 umirovljenika!

Među onima na koje će ova odluka odmah utjecati je i Bernardette Gilligan, djelatnica u korisničkoj podršci i glavna blagajnica u Lidlu u gradiću Ennis. Ondje radi već gotovo 20 godina i čini se kako će si produljiti staž.

– U travnju sljedeće godine napunit ću 65 godina i drago mi je što je Lidl donio ovu odluku o odlasku u mirovinu. Ne želi svatko otići u mirovinu sa 65 godina, a ako ste dobrog zdravlja, nastavak rada će vam omogućiti da radite. Mislim da je važno da imamo izbor da nastavimo raditi i sjajno je što dobivamo tu mogućnost”, rekla je Gilligan.

Inače, Lidl je jedan od prvih poslodavaca u Irskoj koji je odlučio produljiti radni vijek svojih zaposlenika, nakon najava tamošnje vlade o izmjenama i dopunama mirovinskih propisa kojima će se nuditi veća fleksibilnost pri odlasku u mirovinu, ali i poticati zaposlenike da nastave raditi do 70. godine života. Slična se odredba priprema i u izmjenama hrvatskog Zakona o radu, po kojima će zaposlenici moći raditi do 68. godine uz dogovor s poslodavcem, ali bi im pri odlasku u mirovinu bila ukinuta otpremnina.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap