Tragedija izbjegnuta za dlaku: 66-godišnjakinja zapalila suhu travu i izazvala požar

Barbara Jurišić
21. srpnja 2022.
Novosti
A- A+

U dvorištu svoje obiteljske kuće u Vučjaku Feričanačkom, 66-godišnjakinja zapalila suhu travu i izazvala požar. Vatra se proširila na rolo bale slame te je izgorjelo čak 50 bala. Policija apelira na građane da obrate pozornost na moguće izbijanje požara i osobe koje bi ih mogle uzrokovati.

Foto: Unsplash

Policijska uprava osječko-baranjska, izvijestila je o događaju koji je mogao imati tragičan završetak. Dana 19. srpnja u popodnevnim satima, 66-godišnjakinja je u dvorištu svoje obiteljske kuće u Vučjaku Feričanačkom zapalila suhu travu i izazvala požar.

Vatra se proširila na rolo bale sijena te je oko 50 bala izgorjelo. Na mjesto događaja ubrzo su stigli vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Feričanci i ugasili požar.

Policijska uprava osječko-baranjske županije podsjeća građane:

  • Spaljujte svoj korov i biljni otpad sukladno odredbama Zakona o šumama i Odlukama o spaljivanju korova i biljnog otpada koju donose gradovi, općine ili županije.
  • Neka mjesto gdje spaljujete svoj biljni otpad bude udaljeno od svega na što može prijeći vatra: drveće, granje, sijeno, suha trava, zapaljiva sredstva, električnih vodova i slično. Očišćeni krug oko toga mjesta mora biti 5 metara.
  • Ne ostavljajte vatru bez nadzora! Uvijek imajte uz sebe neko sredstvo za gašenje i zagušite preostali žar pepelom.
  • Nemojte paliti vatru po noći i za vrijeme jakog vjetra.
  • Ako vidite da ne možete zapaliti vatru bez rizika, javite se najbližoj vatrogasnoj udruzi ili vatrogasnom postrojenju telefonski ili neposredno.

Kazne nisu male

Osim toga, svakako valja imati na umu i da kazne za izazivanje požara nisu male. Naime, temljem Zakona o zaštiti od požara, za osobu koja ga izazova novčana kazna može iznositi od 15.000 do 150.000 kuna, a može dobiti i zatvorsku kaznu od 60 dana.

Ako osoba izazove požar iz nehaja, što je, kako kažu iz policije, najčešći slučaj kod požara na otvorenom, tada će dobiti kaznu do 15.000 kuna.

“Istim je zakonom propisana i novčana kazna u iznosu od 1.000 do 15.000 kuna za prekršaj fizičke osobe koja ne prijavi nastanak požara i ne dostavi sve informacije o požaru”, napominje policijska uprava osječko-baranjska.

Uz to, onaj tko je izazvao požar može dovesti u opasnost tuđe živote ili imovinu, što može rezultirati kaznom zatvora do tri godine ako je djelo počinjeno iz nehaja, ili zatvorskom kaznom do pet godine ako je napravljeno namjerom.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap