Tko i kako može putovati u Hrvatsku i izvan nje zbog koronavirusa?

Jasmina Grgurić Zanze
18. kolovoza 2020.
Novosti
A- A+

Zbog epidemije koronavirusa u Hrvatskoj i susjednim zemljama na snazi su zabrane i ograničenja koja se mijenjaju doslovno iz sata u sat. Važno je stoga informirati se tko i na koji način može prijeći našu granicu, bilo zbog tranzita i boravka te što se događa po izlasku iz zemlje.

Ilustracija: Pixabay

Zabrane i ograničenja putovanja, prelaska granice i zadržavanja u zemlji na snazi su kako u Hrvatskoj, tako i u drugim zemljama zbog aktualne pandemije koronavirusa. Posebno se to odnosi na građane takozvanih trećih zemalja, kojima je tranzit kroz našu zemlju dopušten ukoliko imaju slobodan ulazak u zemlju u koju putuju, a važe i mjere za njihove turiste.

Odlukom o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prijelaza Republike Hrvatske zabranjuje se, odnosno ograničava prelazak osobama preko graničnih prijelaza.

Od takve odluke izuzeti su:

1. Državljani EU (bez obzira na mjesto prebivališta), Schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, kao i članova njihovih obitelji te državljani trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem (u Hrvatskoj) na temelju Direktive Vijeća 2003/109/EZ od 25. studenoga 2003. o statusu državljana trećih zemalja s dugotrajnim boravištem i osobama koje imaju pravo boravka temeljem drugih direktiva EU ili nacionalnog prava ili koje imaju nacionalne dugoročne vize.

2. Privremena zabrana ulaska u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja, izuzev osoba iz točke 1. ne odnosi se na:

2a. Zdravstvene djelatnike, zdravstvene istraživače i suradnike, stručnjake za skrb o starijima te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje

2b. Prekogranične radnike

2c. Prijevoznike robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno

2d. Diplomate, policijske službenike u obavljanju svojih poslova, službe i timove Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija

2e. Putnike u tranzitu

2f. Osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes, te osobe koje putuju radi školovanja (obavezno pročitati i niže navedene upute)

2g. Osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga (npr. vlasnici su nekretnine u Republici Hrvatskoj) ili imaju koji drugi neodgodiv osobni razlog.

Upute za zdravstveni nadzor nad osobama koje ulaze u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja:

a) Za sve osobe koje ulaze u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja, na temelju izuzeća od zabrane prelaska granice navedenih pod točkom 2g. obvezan je zdravstveni nadzor uz 14-dnevnu karantenu/samoizolaciju

Karantena/samoizolacija se može skratiti na sedam dana ako osoba o svom trošku napravi bris nosa i ždrijela sedam dana po ulasku u Hrvatsku i dobije negativan rezultat PCR testa na SARS-CoV-2.

b) Obveza samoizolacije za osobe koje ulaze u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja ne odnosi se na osobe iz točki 2a., 2b., 2c., 2d., t: 2e. putnike u tranzitu:

Za putnike u tranzitu granična policija će, nakon što im se odobri ulazak, provjeriti jesu li napustili područje Republike Hrvatske u roku od 12 sati. Navedeno pravilo moguće je primijeniti samo ako je izlazak iz Republike Hrvatske u susjednu državu koja će mu omogućiti ulazak.

2f. Osobe koje ulaze u Republiku Hrvatsku zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi gospodarski interes, te osobe koje putuju radi školovanja. Ove osobe mogu ući u Hrvatsku bez obveze samoizolacije uz predočenje negativnog nalaza PCR pretrage brisa nosa i ždrijela na SARS-CoV-2, koji nije stariji od 48 sati (računajući od vremena uzimanja brisa do dolaska na granični prijelaz), odnosno uz obvezu 14-dnevne karantene/samoizolacije ako nemaju navedeni negativni nalaz PCR pretrage.

Osobe koje ulaze u Hrvatsku bez obveze samoizolacije, dužne su se u prva dva tjedna pridržavati se mjera:

– Tijekom prvih 14 dana od ulaska u RH izlasci iz smještaja ograničavaju se samo na nužne: obavljanje posla ako se radi o poslovnom razlogu ulaska u RH, obavljanje nužnih aktivnosti uz kontinuirano pojačano provođenje higijenskih mjera.

– Tijekom nužnih izlazaka iz smještaja preporučuje se koristiti masku ili prekrivalo za nos i usta, održavati fizički razmak od drugih osoba (minimalno 1,5 metar) te provoditi higijenu ruku.

– Tijekom nužnih izlazaka iz smještaja preporučuje se koristiti masku ili pokrivalo za nos i usta, održavati fizički razmak od drugih osoba (minimalno 1,5 metar) te provoditi higijenu ruku.

– Ruke što češće prati toplom vodom i sapunom i/ili koristiti dezinfekcijsko sredstvo za ruke koje treba dobro utrljati u dlanove. Izbjegavati dodirivanje lica, usta, nosa i očiju.

– Izbjegavati korištenje javnog prijevoza. U prijevoznom sredstvu poželjno je da je osoba sama ili isključivo s osobama koje dijele zajednički smještaj.

– Treba dosljedno izbjegavati grupiranja i okupljanja

– Tijekom poslovnih sastanaka treba susretati što manji broj osoba, osigurati fizički razmak od 1,5 metra uz dostupnost dezinfekcijskih sredstava te izbjegavati nepotrebne sastanke

– Usluge plaćanja obavljaju se bezgotovinskim kartičnim plaćanjem ili on-line uslugama

– Svako jutro potrebno je izmjeriti tjelesnu temperaturu, ukoliko je viša od 37,2 stupnjeva, potrebno jemjerenje ponoviti nakon 10 minuta, te ako je temperatura ponovno viša od 37,2 stupnjeva potrebno je ostati kod kuće/u smještaju i javiti se liječniku u turističkoj ili COVID-19 ambulanti, odnosno teritorijalno nadležnom epidemiologu

– U slučaju pojave simptoma akutne respiratorne infekcije (kašalj, grlobolja, povišena tjelesna temperatura, kratak dah/otežano disanje ili gubitak osjeta njuha) potrebno je ostati kod kuće/u smještaju i javiti se liječniku u turističkoj ili COVID-19 ambulanti, odnosno teritorijalno nadležnom epidemiologu.

– U slučaju nagle pojave teških, po život ugrožavajućih simptoma osoba se javlja nadležnoj hitnoj medicinskoj službi na broj 194.

Kako putovati u Sloveniju, Bosnu, Mađarsku, Srbiju…?

maska
Strože mjere za jesen: Maske postaju obvezne u svim zatvorenim prostorima?

Treće države su Alžir, Australija, Crna Gora, Kanada, Gruzija, Japan, Maroko, Novi Zeland, Ruanda, Srbija, Južna Koreja, Tajland, Tunis, Bosna i Hercegovina te Urugvaj, odnosno Kina.

Hrvatski Autoklub detaljno izvještava iz sata u sat o svim aktualnim promjenama u vezi putovanja i prelazaka preko granice.

Kada je riječ o susjednoj Sloveniji, Hrvatska se nalazi na žutoj listi. To znači da svi Slovenci koji se vraćaju u državu moraju objasniti gdje su u Hrvatskoj bili, uz potvrdu o turističkom smještaju, vlasništvu vikendice, plovila… Za ulazak i ostanak u Sloveniji hrvatski građani moraju u 14-dnevnu samoizolaciju, ali ima i mnogo izuzetaka.

Hrvati mogu slobodno putovati u Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Mađarsku, dok Italija, Austrija i Srbija traže negativan test na koronu kao dokaz.

 

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap