Titov brod Galeb uskoro bi trebao postati muzej i hotel

Josip Mihaljević
26. kolovoza 2019.
Novosti
A- A+

‘Galeb’ je od ranih 50-ih bio brod Jugoslavenske ratne mornarice, ali je više zapamćen kao Titova ploveća rezidencija kojom je obišao svijet. Grad Rijeka otkupila je ‘Galeba’ u 2009. godini, a uskoro bi trebao postati muzej i hotel.

tito galeb

Foto: Youtube screenshot

Galeb je od ranih 50-ih bio brod Jugoslavenske ratne mornarnice i Titova ploveća rezidencija kojom je obišao svijet. Legenda kaže da se upravo dok je boraveći na njemu, Tito sjetio pokrenuti pokret Nesvrstanih, a upravo je na Galebu putovao svijetom i dogovarao nove saveznike.

Zadnji put je na ‘Galebu’ bio prije točno 40 godina, a brod je danas u dosta oronulom stanju. U Rijeci je na ezu osam godina i čeka novac za obnovu. Rijeka ga je kupila još 2009. godine, a čini se da su se stvari okrenule i da je novac “stigao”.

Već iduće godine ‘Galeb’ bi treboa postati muzej Titovih putovanja i hotel s najviše 90 kreveta.

Sagređen je 1938. godien u Genovi za talijansku kompaniju koja se bavila prijevozom banana. U II. svjetskom ratu dobija naoružanje i postaje krstarica. Iz talijanskih ruku prelazi u njemačke kada je potopljen na dnu Kvarnera.

Nakon rata, riječkom brodospasu trebalo je pola godine da ga izvuče, a Tito je svoju “šapu” na njega stavio 1952. godine.

Zbog te živopisne priče brod bi uskoro u sklopu projekta Rijeka – europska prijestolnica kulture 2020. godine – cijeli postati muzej. Nedostaje oko 17 naših milijuna kuna za obnovu, dok će EU financirati oko 42 milijuna kuna.

Titov brod Galeb uskoro bi trebao postati muzej i hotel
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap