Tisuće žena u Britaniji prosvjedovale protiv podizanja dobi za mirovinu sa 60 na 66 godina

Jasmina Grgurić
13. listopada 2018.
Novosti
A- A+

S podizanjem dobne granice za mirovinu nemaju problema samo Hrvati, nego i ostale europske zemlje. Vladina odluka posebno je pogodila Britanke kojima je dob za umirovljenje naglo povećana za punih šest godina, sa 60 na 66. Kako bi prisilile Vladu da odustane od te ideje, tisuće žena u Londonu izašle su na ulice i blokirale cestu ispred zgrade parlamenta.

Tisuće Britanki na prosvjedu ispred zgrade parlamenta Snimak zaslona/Mirror

Protiv izjednačavanja dobne granice s muškarcima za odlazak u mirovinu, ovoga tjedna na ulice Londona izašle su na tisuće žena. Čak 3,9 milijuna Britanki po novom su prisiljene čekati dodatnih šest godina kako bi se umirovile, jer se granica prema novoj odluci pomiče sa sadašnjih  60 na čak 66 godina. Ulicama Londona protestirale su u srijedu kako bi Vladu prisilile na promijene, zbog čega su i blokirale cestu ispred parlamenta.

Britanke koje se protive izjednačavanju dobi za mirovinu marširale su od londonskog Hyde parka do zgrade parlamenta. S transparentima u rukama sjele su na cestu i blokirale promet. Osim ispisanih poruka, prosvjednice su donijele i fotografije žena koje su umrle prije nego su uspjele ostvariti zarađenu mirovinu. Također, na kamenju su ispisivale imena i godišta žena koje nisu mogle doći na prosvjed.

Ovom odlukom posebno su pogođene žene rođene 1950-ih godina koje, umjesto da u mirovinu odu sada, moraju čekati još šest godina. Ova kampanja progovorila je i o starijim ženama u teškoj materijalnoj situaciji, koje se moraju oslanjati na obitelj i prijatelje, hraniti se u pučkoj kuhinji i živjeti u autu kako bi preživjele, piše Mirror.

Nova odluka vlade, kažu Britanke, ostavit će i velike posljedice po njihovo mentalno zdravlje. Nažalost, mnoge žene za ovu odluku saznale su kada su napunile 60 godina te nisu imale vremena napraviti alternativne planove kako bi se zaštitile. Umjesto prve mirovine, sada ih čeka šest godina agonije.

Prosvjednice su upozorile kako je ženama ostavljeno premalo vremena za štednju, ali i da vlada na ovaj način okreće stare i mlade građane jedne protiv drugih. O promjenama su ih, kažu, trebali obavijestiti najmanje deset godina ranije kako bi se pripremile financijski. Isto tako, ističu da ovo nije nikakva jednakost s muškarcima, zato što ni za vrijeme radnog vijeka nisu bili u jednakom položaju.

Prosvjed protiv mirovinske reforme u Hrvatskoj održava se iduće subote, 20. listopada u Zagrebu. Glavni razlog nezadovoljstva upravo je najavljeno podizanje dobne granice za odlazak u mirovinu sa 65 na 67 godina.

 

Tisuće žena u Britaniji prosvjedovale protiv podizanja dobi za mirovinu sa 60 na 66 godina
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap