Talijanski premijer odrekao se plaće, ali nemojte liti suze: Pogledajte koliko mu iznose mirovine

Josip Mihaljević
14. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

Talijanski premijer Mario Draghi prima dvije basnoslovne mirovine, vlasnik je ili suvlasnik desetak nekretnina, a javnosti je rekao kako za premijersku funkciju neće primati plaću. Ona bi iznosila oko 10 tisuća eura bruto mjesečno, no male su to cifre s obzirom na iznos mirovina (množina!) koje prima.

mario draghi

Foto: Talijanski premijer Mario Draghi | Youtube screenshot

Talijanski premijer Mario Draghi na funkciju je stupio u veljači, a javnosti je nedavno otkrio da će se u potpunosti odreći premijerske plaće koja iznosi 110.000 eura godišnje u bruto iznosu, piše reuters.com.

Dijelom je to zbog činjenica da prima jednu od najviših mirovina na svijetu. Korisnike je dvije državne mirovine, vlasnik ili suvlasnik oko deset nekretnina, otkrivaju podaci iz porezne kartice koju talijanski političari moraju objavljivati.

Prema poreznoj kartici koju je objavio u srijedu za 2020. godinu, može se vidjeti kako je u 2019. godini imao 586.470 eura bruto prihoda. Od tog iznosa, 498.144 eura bruto čine mu dvije mirovine koju je zaradio na visokim funkcijama kao guverner talijanske centralne banke i kao generalni direktor talijanske Državne riznice. Od 2011. do 2019. obnašao je dužnost predsjednika Europske centralne banke.

Talijanski mediji pišu da je prvu mirovinu, onu za generalnog direktora talijanske Državne riznice, povukao kao 59-godišnjak. Danas ima 73 godine i više izvora mirovinskih prihoda pa se može izračunati da svakoga mjeseca prima četrdesetak tisuća eura bruto mirovine.

Po danu je to oko 1.333 eura, a prosječnu hrvatsku mirovinu od 2.579 kuna zaradi svakih šest sati!

Talijanski premijer odrekao se plaće, ali nemojte liti suze: Pogledajte koliko mu iznose mirovine
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap