Sve više uvozimo ovčje i kozje meso: Kilogram očišćene janjetine stoji 12 eura

Ivana Moslavac
24. prosinca 2025.
Novosti
A- A+

Hrvatska je u deset godina ostala bez devet posto ovaca. Prošle godine je uvezeno ovčjeg i kozjeg mesa vrijednog gotovo 20 milijuna eura. Stočar Željko Held skoro je 30 godina u ovčarstvu. Zadovoljan je cijenom jer je stabilna i jednaka za Božić, Uskrs i u ljetnim mjesecima. Kilogram kod njega stoji šest eura, a ima i stalne kupce.

Stočar Željko Held

Stočar Željko Held | Foto: Snimak zaslona/HRT

Potražnja je za janjetinom ovih dana vrlo velika jer mnogi blagdane bez ovog mesa na blagdanskom stolu ne mogu zamisliti. Iako se na tržištu nudi i uvozna, obično jeftinija iz trgovina, dio kupaca smatra da je domaća koje nema dovoljno za vlastite potrebe, puno bolja.

U desetljeću Hrvatska ostala bez devet posto ovaca

Hrvatska je u deset godina ostala bez devet posto ovaca. Prošle godine je uvezeno ovčjeg i kozjeg mesa vrijednog gotovo 20 milijuna eura. Obitelj Vidojević na Bilogori pokraj Bjelovara bavi se svinjogojstvom, mljekarstvom i ovčarstvom. Ovčarstvo je najstabilnije, kažu, kupaca ne manjka, i to cijele godine, a posebice uoči Božića, Uskrsa i Velike Gospe, piše HRT.

– Ovčarstvo nekako, janjci se uvijek mogu prodati. Cijena je nekad bila bolja, nekad je lošija, ali to uvijek ide. Trenutačno je cijena u redu. Skoro cijenu godinu je oko šest eura tako da je to prihvatljiva cijena. Hranimo dobro, hranimo sami, svoju smjesu tako da ako hoćeš da oni dobro napreduju moraš im dati i kvalitetnu hranu, istaknula je Mirjana Vidojević iz Nove Diklenice koja drži oko 70 ovaca.

‘Siguran sam da ljudi prepoznaju kvalitetu’

Umirovljenica jede
Proizvodimo malo, a jedemo puno: 'Lani smo uvezli 200.000 tona mesa'

Stočar Željko Held skoro je 30 godina u ovčarstvu. Zadovoljan je cijenom jer je stabilna i jednaka za Božić, Uskrs i u ljetnim mjesecima. Inače, u Hrvatskoj proizvodimo malo, a jedemo puno mesa, lani je uvezeno čak 200.000 tona mesa, o čemu smo pisali ovdje.

– Koliko čujem od kolega stočara, nude već i sedam eura, ali onako iskreno to je sada trenutačno i nebitno za svakog pravog stočara. Ono što je bitno da je šest eura zadnjih tri godine i dao Bog da tako ostane i ne treba nad kruhom tražiti pogače. Ako je šest eura živa vaga to znači 12 eura je to očišćeno bez iznutrica i siguran sam da ljudi prepoznaju kvalitetu. Osobno imam kupca iz Dalmacije koji zadnjih pet godina redovito uzima i ja sam prezadovoljan, vjerujem i on. Bitno je proizvesti i uzgojiti kvalitetno janje, istaknuo je stočar Held.

Pridružite se našoj Viber zajednici i prvi saznajte sve informacije.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap