Sve više umirovljenika radi, ali sve ih je manje u jednoj djelatnosti!

Jasmina Grgurić
9. lipnja 2021.
Novosti
A- A+

Do polovine radnog vremena trenutno u Hrvatskoj radi rekordnih 14.500 umirovljenika u prijevremenoj i starosnoj mirovini. Brojka je u stalnomu porastu, unatoč pandemiji. No, ona se negativno odrazila na jednu inače vrlo traženu djelatnost u kojoj je posljednjih godinu zaposleno sve manje onih koji žele zaraditi uz mirovinu.

Ilustracija: Rawpixel

Čak je 700 više umirovljenika zaposlenih do polovine radnog vremena nego što ih je bilo prije mjesec dana, a brojke su unatoč pandemiji u konstantnom porastu. Tako prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje među umirovljeničkom populacijom u ovom trenutku imamo rekordnih 14.500 zaposlenih, uz još više od 2.000 umirovljenih branitelja, vojnika i policajaca koji rade.

U isto vrijeme prošle godine bilo ih je 12.344, a godinu dana ranije 10.384 korisnika pa smo tako u dvije godine dobili više od 4.000 zaposlenih umirovljenika.

Čak 2.000 umirovljenika više radi uz mirovinu u pandemiji!

Trend sklapanja radnog odnosa uz zadržavanje mirovine u stalnom je rastu čak i posljednjih više od godinu dana obilježenih karantenom, strogim mjerama te padom gospodarskih aktivnosti. Unatoč tomu, potreba za umirovljeničkom radnom snagom sve je veća, a i umirovljenicima je mogućnost dodatne zarade čini se sve primamljivija.

Poslodavcima, koji nažalost u posljednje vrijeme sve više traže radnike na pola radnog vremena, oni su nedvojbeno najjeftinija radna snaga.

Ipak, pandemija se negativno odrazila na jednu djelatnost u kojoj je sve manje umirovljenika. Tako s popuštanjem epidemioloških mjera i početkom turističke predsezone nismo dobili očekivani rast zaposlenih u uslužnim djelatnostima. Jedan od razloga svakako je da su restorani dulje vrijeme bili zatvoreni, odnosno i dalje ne rade punim kapacitetom, kao i da se gotovo nije putovalo, pogotovo ne turistički.

Potvrđuju nam to i iz HZMO-a u brojkama. Tako je 2019. u ovo vrijeme bilo 816 umirovljenika u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane. Na kraju svibnja 2020., dakle na kraju velikog lockdowna došlo je do pada od čak 36 posto, kada je u istom sektoru radio samo 521 umirovljenik. Ova godina u odnosu na prošlu donosi blagi rast pa su trenutno 632 umirovljenika u “turizmu”. Za očekivati je da će s dodatnim popuštanjem mjera i jačanjem turističke sezone ta brojka dodatno rasti.

Sve više umirovljenika radi, ali sve ih je manje u jednoj djelatnosti!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap