Sve nas je manje: Umrlo više od 4.000 umirovljenika u samo mjesec dana

Jasmina Grgurić
22. rujna 2021.
Novosti
A- A+

Od kraja prošle godine, kada se u Hrvatskoj dogodila rekordna smrtnost, nezabilježena još od kraja Drugog svjetskog rata, broj umirovljenika u neprestanom je padu. Tako se po prvi put dogodilo da iz mjeseca u mjesec imao više onih koji umiru, nego koji odlaze u mirovinu. U kolovozu smo ostali bez više od 4.000 korisnika mirovina zbog smrti, dok je novih korisnika ukupno bilo oko dvije i pol tisuće manje.

Ilustracija: Unspash

Najnoviji podaci Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje prema mirovinama isplaćenima ovoga mjeseca za kolovoz potvrđuju da se crni niz nastavlja. Umirovljenika je sve manje, sve ih više umire pa tako broj umrlih ove godine konstantno premašuje broj onih koji odlaze u mirovinu.

Čak 5.000 umrlih više nego lani u isto vrijeme

Korisnika mirovina sve manje: Gdje je nestalo 3.000 umirovljenika?

Do rujna smo u 2021. godini ostali bez čak 35.700 umirovljenika zbog smrti. Ogromna je to brojka, pogotovo ako uzmemo u obzir da smo na kraju prošle godine imali rekordnih 54.578 umrlih korisnika mirovina, nikad više u povijesti pa se možemo samo nadati da crni rekord nećemo oboriti. Najveći krivac rekordna je smrtnost u pandemiji krajem prošle godine.

Ako podatke za kolovoz usporedimo s istim mjesecom prošle godine, dok je epidemiološka slika bila relativno povoljna, onda vidimo da sada imamo gotovo čak 5.000 umrlih više! Naime, u prvih osam mjeseci lani imali smo 30.808 umrlih umirovljenika. Onih koji su otišli u mirovinu bilo je više, i to za preko tisuću, 31.931 novih umirovljenika.

Novih umirovljenika sve više, ali manje nego umrlih

Nažalost, godinu dana kasnije taj se omjer potpuno promijenio pa trenutno na 35.700 umrlih u ovoj godini dolazi 33.151 novoumirovljenih. Dakle, novih umirovljenika je sve više, ali zbog umrlih je korisnika ukupno sve manje.

Među dosad umrlima u 2021. godini, najviše ih je bilo u starosnoj mirovini, njih 23.835. Živjeli su s prosječnih 2.618 kuna, a pravo na mirovinu u prosjeku su koristili 21 godinu. Bez obiteljske mirovine zbog smrti ostalo je 8.649 korisnika. Njihova mirovina je u prosjeku iznosila 2.238 kuna, a pravo na nju koristili su 18 godina. U invalidskoj mirovini ih je bilo 3216 s prosječnih 2.348 kune, a dok je prosjek korištenja skoro 20 godina.

Sve nas je manje: Umrlo više od 4.000 umirovljenika u samo mjesec dana
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap