Svaki četvrti umirovljenik uopće ne ide frizeru. Evo koliko ih ide redovno!

Jasmina Grgurić Zanze
3. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Nakon što su već lani podigli cijene svojih usluga, frizeri su zbog poskupljenja energenata, ali i uvođenja eura, najavili nove korekcije. Kako odlazak na šišanje, farbanje i frizuru više nije ni za radnički, a kamo li umirovljenički džep, zanimalo nas je kako po tom pitanju “dišu” naši umirovljenici. Moramo priznati, odgovori su nas iznenadili.

Ilustracija: Pixabay

Anketu “Umirovljenici, koliko često idete frizeru” objavili smo prije manje od tjedan dana i u tom razdoblju sakupili više od 1.500 vaših odgovora. Ovakav reprezentativan uzorak daje nam prilično dobar uvid o navikama umirovljenika kada je riječ o skupim salonskim uslugama šišanja, farbanja, feniranja…

Par puta godišnje ide ih 40 posto, 20 posto svaki mjesec

[ANKETA] Umirovljenici, koliko često idete frizeru?

Da svaki četvrti uopće ne ide u frizerske salone, nije nas osobito iznenadilo jer si je takav “luksuz” s hrvatskom mirovinom gotovo nemoguće priuštiti, tim više jer su frizerske usluge još lani iznova poskupjele 20 posto, dok se nova poskupljenja očekuju i ove godine zbog poskupljenja energenata, ali i uvođenja eura.

Tako je 24,16 posto ispitanih kazalo da uopće ne idu frizeru. No, iznenadili smo se što čak ukupno 60 posto umirovljenika to čini relativno redovno i to nekoliko puta godišnje visokih 40,8 posto, a jednom mjesečno 19,52 posto, dakle svaki peti si frizuru može priuštiti od svake mirovine. Samo tri posto umirovljenika kažu da idu nekoliko puta mjesečno u salon, dok 12,52 posto ide tek jednom godišnje.

Idu sa svojom bojom, farbaju se i feniraju kod kuće…

Evo što su nam same umirovljenice rekle o odlasku na frizuru.

“Meni je ta navika ostala iz radničkih dana. Nekad je u jednom kombinatu radilo na tisuće žena. Nisu samo one u upravama išle svaki tjedan na pranje i feniranje, nego i mnoge radnice. Frizerske usluge 80-ih su bile jako jeftine i dostupne svima, kako bi trebalo biti” – kaže Marijana.

“Danas idem jednom mjesečno, ali ponesem svoju farbu pa me sve skupa izađe do sto kuna sa šišanjem i frizurom, ne ne idem uvijek na sve. Penzija je mala, ali tako sam naučila” – ističe Ankica.

“Farbam se sama doma, na šišanje odem svaka dva do tri mjeseca, a na frizuru po potrebi za Božić ili neku prigodu. I to mi je preskupo, ali osjećam se kao čovjek kad izađem iz salona. Nije mi drago što će cijene ići gore” – dodaje Darija.

“Što je njima? Ionako sve manje ljudi ide frizeru, a kada poskupe, tko će im dolaziti? Bit će prazni saloni. Nama umirovljenicima uvijek daju neki popust, ali vidite i sami da sve poskupljuje. Frizura nije nešto što moramo imati, ali lijepo je. Da imam novca, išla bih na fen frizuru svaki tjedan, ovako četke u ruke i kućna radinost” – zaključuje kroz smijeh Ivanka.

Rezultati ankete/Mirovina.hr

Svaki četvrti umirovljenik uopće ne ide frizeru. Evo koliko ih ide redovno!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap