“Suvlasnik sam kuće i želim ju prodati, ali kćer s kojom slabo komuniciram ne daje pristanak”

Josip Mihaljević
12. travnja 2022.
Novosti
A- A+

U najnovijem glasilu Sindikata umirovljenika Hrvatske jedan je gospodin odlučio potražiti pravni savjet oko prodaje kuće čiji je suvlasnik. Kaže da je u visokim godinama i da mu je financijski sve teže, ali muči ga jer kćer, s kojom slabo komunicira i koja živi u inozemstvu, ne daje pristanak. Što može učiniti?

kuca

Foto: Unsplash

Pravnom savjetu Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) obratio se umirovljenik koji bi rado prodao kuću koja je u suvlasništvu njega i njegove kćeri, ali ne mogu se dogovoriti. Kaže kako je u visokim godinama i kako mu financije postaju sve ozbiljnije pa bi rado osigurao izvor financiranja mirovine od kuće u kojoj nitko ne živi.

“Nitko ne živi u toj kući, ona nije podijeljena među nama, ali ja snosim sve troškove i režije. S kćerkom se ne mogu nikako dogovoriti u vezi s kućom, ona rijetko dolazi u hrvatsku i nije uopće zainteresirana za to, slabo komuniciramo. Meni je to veliki teret jer sam u visokim godinama, a financijski mi je sve teže. Htio bih da se to proda, ali ne mogu dobiti kćerkin pristanak. Što mogu učiniti?”, pita se umirovljenik.

SUH-ova pravnica Štefica Salaj mu odgovara kako bi u idealnom svijetu suvlasnici trebali nastojati postići dogovor oko upravljanja i raspolaganja nekretninom, razmjerno visini suvlasničkih dijelova.

“Budući da bi navodite kako takvog dogovora nema, a željeli biste prodati kuću, mislim da biste trebali pokrenuti diobu suvlasništva civilnom diobom, odnosno prodajom i podjelom novca od prodaje kuće. Taj postupak vodi se na sudu, a prije pokretanja postupka potrebno je utvrditi da se suvlasnici ne mogu dogovoriti i da fizička dioba na dva odgovarajuća dijela nije moguća te s tim dokazima zatražiti da sud proda kuću, odnosno tako podijeli suvlasništvo”, odgovara Salaj.

Dodaje kako bi dioba suvlasništva sporazumnom prodajom i podjelom novca za oboje bila najisplativija jer će u sudskom postupku nastati prilični troškovi:

“…i zasigurno nećete dobiti cijenu koju bi dobili uobičajenom prodajom, dakle znatno manje novca, a i sam postupak traje. Ali ako dogovora nema i ne može biti, ovo na kraju ostaje jedini način prodaje nekretnine u suvlasništvu”, zaključuje pravnica Štefica Salaj.

“Suvlasnik sam kuće i želim ju prodati, ali kćer s kojom slabo komuniciram ne daje pristanak”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap