Susjedi svjedoče nasilju nad starijima u obitelji, žrtve niječu unatoč vidljvim ozljedama

Josip Mihaljević
6. travnja 2022.
Novosti
A- A+

Nasilje nad starijima u koje se uključuje i zanemarivanje značajno je poraslo tijekom pandemije, otkrivaju podaci UN-a. Pučka pravobraniteljica u Izvješću za 2021. godinu donosi pregled nasilja nad starijima tijekom te godine. Tužne su to priče, a počinitelji nasilja uglavnom su bliske osobe, često rodbinski vezane.

Foto: Pixabay

Pučka pravobraniteljica u Izvješću za 2021. godinu navodi kako je je nasilje nad starijima značajno poraslo tijekom pandemije, kako u domovima za starije, tako i u obiteljima. Pravobraniteljica donosi pregled za Hrvatsku, iako navodi da postoje tek parcijalni podaci.

Istraživanje udruge Duga Vukovar pokazalo je da je gotovo trećina starijih ispitanih osoba doživjela neki oblik nasilja, ali polovica njih nasilje nikome nije prijavila zbog straha od posljedica i socijalne isključenosti. Drugo istraživanje Centra za kvalitetu života 50+ otkriva kako se nasilje ne prijavljuje zbog srama, neinformiranosti i nepovjerenja u institucije. 

Važan faktor ranjivosti, ističe se u Izvješću, narušeni su obiteljski odnosi, a kao kamen spoticanja u fokusu je često nasljeđivanje imovine.

Nasilje u obitelji prema starijim osobama poraslo za čak 53 posto!

“Tijekom 2021. godine u više smo navrata zaprimili pritužbe susjeda, koji navode da svjedoče nasilju nad starijim osobama u obitelji, no žrtve su, usprkos postojanju vidljivih ozljeda, takve navode zanijekale. Počinitelji nasilja su osobe koje žive u istom kućanstvu, a žrtve ih pod svaku cijenu žele zaštititi, što institucijama onemogućava daljnje postupanje”, stoji u Izvješću pučke pravobraniteljice.

Ipak, brojke otkrivaju da je ukupan broj slučajeva nasilja nad starijima u padu u odnosu na 2020. S druge strane, podaci centara za socijalnu skrb otkrivaju kako je došlo do blagog porasta zanemarivanja potreba starijih. Međutim, svi ti podaci ne daju sveobuhvatni uvid u problematiku. Preporuka Pučke pravobraniteljice jest osnivanje Radne skupine za praćenje pojavnosti nasilja nad starijima, uljučujući i u domovima za starije i nemoćne.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap