Susjedi na rubu socijalnog minimuma: U siječnju stižu veće mirovine

Jasmina Grgurić Zanze
2. studenoga 2023.
Novosti
A- A+

Umirovljenici susjedne Federacije Bosne i Hercegovine nisu zadovoljni dosadašnjim povećanjem mirovina. Rekordnih 20 posto nije dovoljno da poprati rast troškova života pa tako oko 60 posto umirovljenika živi na rubu socijalnog minimuma. Ministar rada i socijalne politike na sastanku s predstavnicima umirovljenika obećao je već od siječnja veće mirovine, kao i izmjene Zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju.

Foto: Pixabay

Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić sastao se s predstavnicima dviju krovnih udruga umirovljenika u Federaciji BiH, Redžom Mehićem i Ivom Kožulom te suradnicima.

Ministar je potvrdio namjeru da se početkom iduće godine realizira akontativno povećanje mirovina, već od siječnja 2024. godine te izvanredno povećanje mirovina za koje postoji temelj u Zakonu o mirovinsko-invalidskom osiguranju, piše Ljubuški.net.

Izmjenom zakona do većih mirovina

Ponovno rastu mirovine u susjednoj zemlji: Nakon izvanrednog, stiglo i redovito usklađivanje

– U ovom trenutku naš prioritet je izrada i donošenje novog zakona o organizaciji MIO u cilju reforme i unaprjeđenja učinkovitosti rada FZ MIO, s posebnim fokusom na ostvarivanje prava u propisanim rokovima. Ovo je sigurno u interesu svima onima koji će u budućnosti ostvarivati prava na mirovine. Zakon je spreman i u idućim danima ide na mišljenja i potom u proceduru usvajanja, kazao je Delić.

Dogovoren je i zajednički rad na analizi Zakona o MIO u segmentu sustavnog uređenja pitanja povećanja mirovina u Federaciji. Zajednički je zaključak da treba stvarati realnu podlogu za značajnije povećanje mirovina, što se također radi kroz izmjenu zakonodavstva iz oblasti zapošljavanja, koje je u tijeku, priopćeno je iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Mirovine su rasle 20 posto, ali to je samo kap u moru

Položaj umirovljenika u Federaciji BiH je iznimno težak.

– Od 60 do 65 posto umirovljenika živi na granici socijalnog minimuma. Osim mirovine, ništa manje nije važna za naše umirovljenike zdravstvena zaštita, zdravstveni sustav i socijalna zaštita, jer mi smo u stanju socijalne potrebe. Federacija, županije i općine nemaju socijalnu kartu, a to je osobna iskaznica što koji građanin ima, naveo je među ostalim Mehić.

Za ovogodišnje povećanje mirovina od 20,15 posto, Mehić ističe da je ono u odnosu na ovakav rast cijena kao “kap” vode u moru.

Isto tako, dio umirovljenika ostvarit će pravo na novčanu pomoć iz europskih fondova, a sa svrhom ublažavanja energetske krize. Sredstva će biti isplaćena za nadolazeću sezonu grijanja, no socioekonomski kriteriji su dosta strogi pa dio starijih osoba neće profitirati. Prvi je to put da su vlasti u BiH dobile potporu EU za distribuciju novčanih sredstava građanima na ovaj način pa se, poručili su nadleženi, radi na poboljšanju kriterija.

Copy link
Powered by Social Snap