Susjedi demantirali da su imali liste za “odstrel” oboljelih korisnika domova

Jasmina Grgurić Zanze
27. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Slovenija je, za razliku od Hrvatske, doživjela puno veći proboj u domove umirovljenika. No, da se sustav socijalne skrbi nije najbolje snašao, u pitanje dovodi vrlo ozbiljna iznesena optužba kako su zbog prevelikog broja zaraženih korisnika imali “liste za odstrel” osoba kojima se uskratilo bolničko liječenje. Vlada je demantirala takve tvrdnje.

Ilustracija: Pixabay

Zastupnik slovenske stranke Ljevica optužio je vlast da je teško oboljele korisnike ostavljala da umru u domu, uskraćujući im bolničko liječenje.  Kazao je da ima i informacije kako su postojali popisi otpisanih bolesnika, odnosno “liste za odstrel” po kojima se određivalo koga poslati u bolnicu, a koga ne.

Dva slovenska ministra demantirala su da se štićenicima slovenskih domova za starije osobe u vrijeme epidemije koronavirusa uskraćivalo liječenje u bolnicama, pa su umirali u tim institucijama.

“Svi kojima je bilo potrebno liječenje premješteni se u bolnicu, osim kod lakših oblika bolesti bez izrazitih znakova respiratornog infekta ili upale pluća” – kazao je ministar za zdravstvo Tomaž Gantar, piše HRT.

Korisnici domova u prljavim pelenama uzaludno mole za pomoć

Slovenija je zabilježila 107 smrtnih slučajeva zbog zaraze koronavirusom, od čega oko 80 posto upravo u domovima za starije. Ministar pak upozorava da su štićenici u prosjeku stari 86 godina, pri čemu su mnogi uz koronavirus imali i druge bolesti.

Ministar za rad i socijalnu skrb Janez Ciglerja Kralj naglašava da virus nije ušao u 90 posto domova za starije, a izrazitije je pogodio samo njih četiri-pet, gdje je i smrtnost bila veća. Ipak, osoblje iz domova upozorilo je da nemaju potrebnu opremu, ali i medicinskog kadra kako bi uopće mogli skrbiti o teško oboljelim osobama kojima je bio potreban smještaj u bolničku ustanovu, a ne u dom.

Susjedi demantirali da su imali liste za “odstrel” oboljelih korisnika domova
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap