Suluda situacija: Umirovljenik koji živi u domu nije odjavio plaćanje pristojbe HRT-u, a sada mora platiti poveću kaznu

Ana Kanazir
28. prosinca 2022.
Novosti
A- A+

Umirovljenik iz Labina koji živi u Domu za odrasle osobe Vila Maria u Puli, a čije troškove snosi resorno ministarstvo i mjesečno prima pomoć od sto kuna za osobne potrebe, našao se u nezavidnoj situaciji. Naime, prema nepravomoćnoj presudi Općinskog suda u Pazinu on bi trebao u roku od samo osam dana platiti 480 kuna, odnosno s kamatama i troškovima, čak 737,50 kuna za neplaćenu pristojbu HRT-a iz 2020. godine. Do ovoga je došlo jer nije odjavio plaćanje pristojbe prije nego što je otišao u dom.

Gledanje televizije | Foto: Free public domain CC0 photo.

S obzirom na to da umirovljenik nema novca te prima pomoć od 100 kuna, kako piše Glas Istre, od suda je tražio oslobađanje plaćanja duga jer on ovu kaznu jednostavno nema otkuda platiti. Nažalost, sud to previše ne zanima, kao ni HRT koji je nemilosrdan u svojoj namjeni.

Sud se pozvao na Zakon o Hrvatskoj radioteleviziji pri čemu je navedeno da “svatko tko ima u vlasništvu ili posjedu radijski i televizijski prijemnik, odnosno drugi uređaj za prijam radijskog ili audiovizualnog programa na području Republike Hrvatske dužan HRT-u plaćati mjesečnu pristojbu” koja iznosi 80 kuna. Osim toga, u presudi piše i kako je tim Zakonom određeno da pretplatnici ne moraju plaćati pristojbu ako prijamnik odjave, dok način odjave i kontrolu plaćanja utvrđuje HRT.

osoba drži daljinski upravljač u rukama i gleda televiziju
HRT sprema novi model pretplate: 'Sve je manje kućanstava, a postotak ljudi koji ne plaćaju pristojbu sve je veći'

Ipak, ovo nije izolirani slučaj kažnjavanja. Sličan slučaj o kojem smo pisali ovdje, dogodio se i u Varaždinu prije godinu dana kada umirovljenik nije plaćao pristojbu jer jednostavno nije imao novca, a presudom je morao platiti 238 kuna duga, ali uz to i 815 kuna troškova nastalih u sudskom postupku. Sud je u svojoj odluci istaknuo kako je svatko tko je evidentiran kao pretplatnik HRT-a obvezan plaćati pretplatu, a plaćati pretplatu može prestati tek kad odjavi prijemnik, što baš kao i u Labinu, ovaj varaždinski umirovljenik nije učinio.

Podsjećamo, nedavno je najavljena reorganizacija i proizvodnja kvalitetnog programa na svim platformama kako bi HRT privukao nove korisnike i konkurirao drugim pružateljima medijskih usluga. Također, najavili su da će uvesti novi model pretplate koji će predložiti zakonodavcu. Više možete pročitati ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap