Sud: Grčka je protuzakonito umirovljenicima rezala mirovine, morat će im vratiti milijarde eura

Josip Mihaljević
15. srpnja 2020.
Novosti
A- A+

Grčka će možda svojim umirovljenicima morati vratiti milijarde eura duga jer im je tijekom financijske krize nezakonito rezala mirovine, stoji u sažetku odluke njihovog glavnog administrativnog suda.

Foto: Unsplash

Glavni administrativni sud u Grčkoj objavio je sažetak presude u kojoj stoji da je država tijekom financijske krize nezakonito svojim umirovljenicima rezala mirovine, piše reuters.com.

U utorak je objavljen samo sažetak presude u kojem jasno kažu kako su rezovi između 2015. i 2016. godine nezakoniti, iako detalji još nisu poznati.

Grčka je od 2010. do 2015. dobila tri međunarodna financijska paketa koja su bila uvjetovana time da moraju smanjiti državnu potrošnju. Kako bi smanjili državnu potrošnju, rezali su mirovine više puta, kako bi im mirovinski sustav postao održivim.

Tisuće umirovljenika dobili su i do 50 posto manje mirovine, ali im najnovija presuda daje nadu da će im se taj novac ipak vratiti. Pogođeno je ukupno 2.5 milijuna umirovljenika a procjena je da se radi o iznosu od tri milijarde eura.

“Moramo vidjeti sve detalje presude i onda ćemo odlučiti našu strategiju”, za Reuters je komentirao dužnosnik u grčkoj vladi.

Prema podacima iz 2018. godine, prosječna mirovina u Grčkoj iznosi oko 900 eura (6.780 kuna), što i nije toliko loše budući da im su im prosječne plaće otprilike na istoj razini kao i mirovine.

Sud: Grčka je protuzakonito umirovljenicima rezala mirovine, morat će im vratiti milijarde eura
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap