Stručnjak za bonton: Sva djeca starija od pet godina starijima trebaju ustupiti mjesto u prijevozu

Jasmina Grgurić Zanze
27. listopada 2018.
Novosti
A- A+

Koliko godina najmanje trebaju imati mladi ljudi da bi se na njih primijenilo pravilo lijepog ponašanja u javnom prijevozu? Odgovor na to pitanje ovih je dana dao jedan uvaženi stručnjak za bonton i protokol, no nije se svidio baš svima.

Foto: Pexels

Trebaju li se mladi ustati starijim osobama kako bi im ustupili mjesto u javnom prijevozu? Pitanje je to na koje svi znamo načelan odgovor, ali kada je riječ o praksi, svjedočimo raznim slučajevima. Mladi se često žale na starije putnike, jer smatraju kako se u svim slučajevima podrazumijeva da će im se “ustati” u autobusu, tramvaju pa čak i za dužih putovanja u vlaku. U prošlim vremenima, stariji će pak ustvrditi, bila je to stvar opće kulture i pristojnosti koja danas kod mladih često izostaje.

Prilika za učiti poštovati starije

Međutim, upitna je i dobna granica od koje to pravilo vrijedi, a mnogima dilemu predstavlja i činjenica da su za vožnju platili kartu te se unatoč tomu moraju odreći sjedala. Isto tako, i mladi nekad znaju biti umorni i bolesni pa im nije lako stajati nekoliko stanica samo kako bi poštovali ovo nepisano pravilo.

Ovih dana dio tih dilema razjasnio je britanski stručnjak za bonton i protokol, koji je na svom Twitteru napisao da bi sva djeca starija od pet godina trebala ustupiti svoja mjesta starijima, ili im barem ponuditi da sjednu. Na tu temu ponukala ga je činjenica što su djeca u Britaniji trenutno na kraćim praznicima, kada s roditeljima često idu na izlete javnim prijevozom. Prilika je to stoga, smatra, da ih usput nauče pravilima ponašanja.

“Ključan je to način da bismo ih naučili kako poštovati starije osobe” – ustvrdio je William Hanson.

Ne, ako su platili kartu, misle neki

Generalno bahati, iritantni i bezobrazni - pitali smo mlade što misle o ponašanju starijih u tramvajima

Njegova objava podijelila je javnost pa se tako s njim nisu baš svi složili. Tako mu je jedna osoba napisala da to pravilo ne bi smjelo vrijediti ako su djeca i mladi morali platiti kartu za put, na što je Hanson odgovorio da se ne plaća sjedalo, nego putovanje.

“Potpuno si u pravu. Sjećam se kada sam morao ustati kako bi stariji u metrou mogli sjesti. Sada mi se čini da je situacija obrnuta” – napisao je jedan od njegovih pratitelja na društvenoj mreži.

Drugi su pak ustanovili kako nije pošteno da te takva praksa zahvaća zapravo cijeloga života, jer ustupaš sjedalo i kao dijete, ali i kao odrasla osoba zato što uvijek ima netko tko je stariji od tebe. Neki su pak upozorili kako su i stariji nekulturni, jer se ne žele dići trudnicama. Jedan roditelj rekao je pak da i on i dijete imaju teškoće pri stajanju tako da uvijek sjede na način da je dijete u krilu za vrijeme puta.

Stručnjak za bonton: Sva djeca starija od pet godina starijima trebaju ustupiti mjesto u prijevozu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap