Štrikanje je dobro za vas, stoga izvadite stare igle i opletite po šalu za unuke

Jasmina Grgurić
23. rujna 2018.
Novosti
A- A+

Početnu radionicu pletenja “Uvod u štrikanje” u Slavonskom Brodu početkom listopada organizira “Šivancija”. Idealna je to prilika za naučiti ili se pak podsjetiti ove vještine, isplesti šal za unuke ili se jednostavno družiti kroz vrlo lijep hobi.

Foto: Pixabay

Štrikanje, pletenje, heklanje… što god izabrali i kako god vješte pokrete pletećom iglom ili heklaricom, koncem ili vunom zvali, riječ je o impresivnoj vještini. I to ne bilo kakvoj, nego onoj koju su posebno njegovali naši stari i prenosili na iduće naraštaje.

Danas uratke naših baka smatramo vrijednim unikatima, no nekada su oni prije svega imali uporabnu i estetsku vrijednost. Zime su bile oštre, a bez njihovih vrijednih ruku ne bi bilo vesta, šalova, kapa i rukavica da griju djecu i unuke. Isto tako, kupovali se nisu ni stolnjaci, nego su se heklali, a vezom su se ukrašavale i nošnje, kuhinjske krpe, pregače, posteljina… Svi ti predmeti bili su i sastavni dio miraza.

Kako bi od zaborava sačuvali ove korisne i lijepe vještine, s kojima se mladi u pomanjkanju vremena i interesa sve manje bave, organiziraju se i radionice.

Jedna od njih je i početna radionica “Uvod u štrikanje” koju u Slavonskom Brodu organizira Šivancija – udruga šivanja za početnike željne druženja i i korisnih projekata. Pritom, sav je materijal osiguran, a radionica počinje 5. listopada te se održava od 17 do 20 sati. Mjesto radnje je obrt za dovršavanje tekstila Mihaela Dizajn.

Također, istraživanja pokazuju da štrikanje i heklanje kod žena, koje za ovu aktivnost dnevno izdvoje oko sat vremena, potiče osjećaj uspjeha i sreće, stvara terapeutski učinak, ali i štiti od raznih bolesti kao što je depresija i Parkinsonova bolest, ali i demencija.