Stranka umirovljenika traži ostavku ravnateljice HINA-e, a zapravo im smeta HSU

Jasmina Grgurić Zanze
9. veljače 2021.
Novosti
A- A+

Baš kada se činilo da su se oko barem jedne stvari u interesu starijih građana ujedinile sve umirovljeničke udruge i stranke, ponovno se dogodio raskol oko beznačajnih stvari kao što su tko je bio prvi, tko je bio jači, a svemu je kumovala obična semantika. Tako je Stranku umirovljenika zasmetalo što se njihovo ime brka s Hrvatskom strankom umirovljenika. Umjesto da su to shvatili kao dobru reklamu, zatražili su ni manje ni više nego ostavku ravnateljice HINA-e. Možda to ne bi učinili da nije riječ o bivšoj glasnogovornici upravo HSU-a s kojima u isti koš – ne žele.

grujić

Foto: Predsjednik Stranke umirovljenika Lazar Grujić | Youtube screenshot

Sve priče o ujedinjenju umirovljeničkih stranaka kojih je u Hrvatskoj svakako previše padaju u vodu već kod prvog raskola koji nema veze s interesima umirovljenika. Taman kad se činilo da su politički predstavnici starijih građana postigli jedinstven stav, u ovom slučaju oko cijepljenja AstraZenecinim cjepivom, dogodio se nepotreban ispad.

Tko je prvi napisao priopćenje potpuno je nebitno

ljuti penzioner
Umirovljenici ujedinjeni protiv AstraZenece: "Nemojmo od starijih raditi pokusne kuniće!"

Podsjetimo, umirovljeničke udruge i stranke jedna po jedna posljednjih su dana upozorile da Hrvatska treba zaustaviti cijepljenje starijih građana AstraZenecom po uzoru na ostale europske zemlje, sve dok se ne dokaže učinkovitost tog cjepiva. Jednak stav zauzeli su Sindikat i Matica umirovljenika, Hrvatska stranka umirovljenika i Stranka umirovljenika, no potonjoj je zasmetalo što mediji brkaju nazive SU-a i HSU-a pa zbog takve beznačajne semantike idu toliko daleko da traže ostavku ravnateljice HINA-e. Nije tajna da je riječ o starim antagonizmima i taštinama pa je od interesa milijunske umirovljeničke populacije bitnije “tko je prvi”.

Tako Stranka umirovljenika traži ostavku ravnateljice HINA-e, jer je agencija u naslov stavila Stranku umirovljenika, dok je u tekstu pojašnjeno kako je riječ o Hrvatskoj stranci umirovljenika. Propust vjerojatno nije učinjen namjerno te svakako nije dio neke velike teorije zavjere protiv stranke koja nema parlamentarnog predstavnika, za razliku od one s kojom im usporedba smeta, umjesto da to shvate kao dodatnu reklamu.

Smeta im što HINA-u vodi bivša glasnogovornica HSU-a

Da SU Lazara Grujića ipak vjeruje u teoriju zavjere pokazuje i to da se pozivaju na činjenicu kako je ravnateljica Hrvatske izvještajne novinske agencije nekadašnja glasnogovornica HSU-a pa je tako ovaj propust netko od njezinih novinara zbog te činjenice učinio namjerno, kako bi napakostio jednima, a promovirao druge.

No, činjenica je da je Hina objavila najprije priopćenje SU-a, a potom HSU-a, kako su redom u napisana. Naslov je u međuvremenu ispravljen. A tko ga je prvi napisao, umirovljenicima je u konačnici potpuno nevažno.

grujić
SU poziva u koaliciju sve umirovljeničke stranke i udruge: Traže 15 posto veće mirovine!

“Bojimo se ipak kako je riječ o svjesnoj provokaciji ravnateljice HINE koja se odjednom skriva iza dva imena iako je dobro poznato kako je riječ o bivšoj glasnogovornici HSU-a i samo jednoj u nizu nekompetentnih uhljeba. Stoga ovim putem pozivamo ravnateljicu HINE na ostavku zbog neprofesionalnog pristupa poslu, konstantne sprege s pojedinim političkim strankama, a osobito s HSU-om iz koje se vinula u menadžerski – bolje rečeno uhljebnički svijet” – piše, između ostaloga, u svom jučerašnjem priopćenju Stranka umirovljenika.

Inače, Hrvatska stranka umirovljenika osnovana je 1996. godine, a Stranka umirovljenika 2000. godine, prema Registru političkih stranaka Ministarstva pravosuđa i uprave, pa je tim više čudno da se bune zbog “brkanja” naziva jer su sami izabrali gotovo identično ime.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap