Stranka umirovljenika traži da se u obnovi nakon potresa zaposle – umirovljenici!

Jasmina Grgurić
22. siječnja 2021.
Novosti
A- A+

Stranka umirovljenika javno je predložila da se umirovljenici hitno uključe u obnovu potresom pogođenih područja i to na način da se – zaposle! Od Vlade očekuju da će u nedostatku potrebnih stručnih kadrova pozvati ljude iz mirovine da se priključe radovima i pomognu u obnovi. Za državu su oni jeftinija radna snaga, dok će sebi na taj način popuniti budžet.

radnici

Foto: Unsplash

Hrvatska ima tek jedan posto umirovljenika koji rade do polovine radnog vremena uz isplatu pune mirovine te ih je oko 13.000. Potencijal je znatno veći, a potreba za zapošljavanjem otvara se pri obnovi područja stradalih u potresu, pri čemu nedostaje stručnog kadra. Njega ima upravo među starijima pa Stranka umirovljenika predlaže da se oni uključe u te poslove.

Među umirovljenicima, naime, ima toliko potrebnih majstora, građevinara, arhitekta, geodeta i ostalih stručnjaka voljnih raditi. A od toga bi koristi mogli imati i država i oni sami. Sindikat umirovljenika navodi primjer Češke koja je vratila umirovljene građane u proizvodnju kao jeftiniju radnu snagu.

Primjer Češke koja je starije uključila u proizvodnju

“Uvođenjem umirovljenika na tržište rada koji su preuzeli dio manje zahtjevnih radnih mjesta otpao je uvoz radnika iz Vijetnama. Nadnice su stagnirale, a proizvođači automobila su nastavili širiti proizvodnju u Češkoj. Kada se ovo događalo Češka je imala devet posto nezaposlenih, a danas 180.000 umirovljenika radi. To je kao da kod nas radi 90.000 umirovljenika, jer smo dva puta manji. Tamo umirovljenice učiteljice rade u malim područnim školama s malo djece, profesori predaju na fakultetima, vozači masovno voze kamione i radne strojeve, tu su  čistačice, blagajnice…

Umirovljenika koji rade rekordno puno i nakon turističke sezone

Danas Češka ima 1% nezaposlenih i više minimalne i prosječne plaće od nas. Pri tome je temeljno  da umirovljenici mogu raditi puno radno vrijeme, a sve je stvar dogovora radnika i poslodavca. Umirovljenik mora dobiti najmanje minimalnu plaću kao i radnici. Ako se odrekne doprinosa na mirovinu, poslodavac mu mora za toliko povećati plaću. Ako poslodavac plaća doprinos, povećava mu se mirovina za oko 80 kuna mjesečno za svaku odrađenu godinu.

Pri tome treba biti svjestan činjenice da umirovljenik nema produktivnost mlađeg radnika o čemu vode računa brojne agencije koje okupljaju umirovljenike i posreduju oko poslova.  U 2022. godini Hrvatskoj će manjkati 150.000 radnika, a od toga najmanje 50.000 radnih mjesta mogu popuniti umirovljenici” – priopćili su danas iz Stranke umirovljenika.

Državi se isplati poticati zapošljavanje umirovljenika

Iz SU-a objašnjavaju da jeftiniji radnik stvara niže troškove i povećava konkurentnost na tržištu rada. Bolja je to opcija od uvoza stranih radnika, koji veliki dio plaće šalju obiteljima u zemlju iz koje dolaze, čime je država na gubitku kroz poreze i potrošnju. Također, ako stranac zaradi mirovinu u Hrvatskoj, on će je najvjerojatnije trošiti u svojoj zemlji.

SU smatra da se državi isplati sufinancirati i davati poticaje poduzetniku da zaposli umirovljenika pa predlažu da se napravi studija isplativosti zapošljavanja umirovljenika.

“Nadamo se kako će ovaj naš prijedlog ubrzo ugledati svijetlo dana, a osobito kada se najavljuju javni radovi na potresom pogođenim područjima. Uz poznatu činjenicu da tragično manjka svih mogućih obrazovanih kadrova, od arhitekata, građevinara, geodeta očekujemo kako će nekome u Vladi pasti na pamet da pozove takve ljude iz mirovine da se priključe i da pomognu u obnovi!” – navodi, između ostalog, u svom priopćenju Stranka umirovljenika.

Stranka umirovljenika traži da se u obnovi nakon potresa zaposle – umirovljenici!
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap