Stožer: Sve županije ukinule e-propusnice! “Ne smijemo dopustiti da nas virus nadmudri”

Jasmina Grgurić Zanze
20. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Nacionalni stožer za civilnu zaštitu na današnjoj se konferenciji za medije obratio s dosad najboljim brojkama. U protekla 24 sata zaraženo je samo deset novih osoba, a nijedna nije preminula. Sve županije zatražile su i dobile ukidanje e-propusnica na njihovom području, a iznimka su one s otocima i pojedinim žarištima koje su se podijelile na nekoliko regija. O datumima popuštanja mjera članovi Stožera danas nisu konkretno govorili, no kazali su da su svi dokumenti u pripremi, a pojedini se zahtjevi razmatraju na relaciji Vlada – Stožer te se nalaze na stolu.

Vili Beroš (Snimak zaslona N1)

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je na današnjoj konferenciji Stožera da u protekla 24 sata imamo samo 10 novoobljelih, što je ukupno 1.881, dok se oporavila 771 osoba. Testirano je ukupno 25.610 građana, od čega 1.424 jučer. Novih preminulih nema, a ukupno ih je 47 dosad. U bolnicama su 324 osobe na liječenju, 786 ih je kod kuće, a 13.593 u samoizolaciji, dok je na respiratoru 18 osoba.

Sve županije zatražile i dobile ukidanje e-propusnica

Ministar Davor Božinović rekao je da su sve županije zatražile i dobile ukidanje e-propusnica na svom teritoriju, s tim da se između Grada Zagreba i Zagrebačke županije smije putovati. Pojedine su se županije podijelile na regije. Primorsko-goranska tražila je podjelu na tri područja (Gorski Kotar, otoci i Primorje), Splitsko-dalmatinska izdvojila je otoke za koje i dalje treba propusnica, a na tri dijela podijelila se i Dubrovačko-neretvanska županija (Pelješac s otocima, dolina Neretve i šire dubrovačko područje). Ličko-senjska županija zadržala je propusnice za Udbinu i Novalju.

“Ako se epidemiološka situacija pogorša, režim se može vratiti za neke točke, ako se pojave neka žarišta. Cilj ove mjere bio je usporiti kretanje, a samim time i brzinu širenja virusa te je imala ključnu ulogu u tomu. Popuštanjem ne smijemo dozvoliti da nas virus nadmudri i proširi se. Neka putuje samo tko mora zbog posla. I dalje je na snazi pravilo “ostanimo doma”. Putujući iz mjesta u mjesto možete se zaraziti i širiti zarazu, jer znamo da je puno onih među nama koji ne pokazuju simptome” – rekao je Božnović.

Najavio je da restriktivan način izdavanja e-propusnica između županija ostaje i dalje.

“Već smo zatražili od svih županijskih stožera da vrlo pomno prate situaciju i da vrlo brzo reagiraju kod svake zaraze jer od kvalitete njihovih reakcije ovisi krivulja”, dodao je.

Članovi stožera su, kada je riječ o konkretnim datumima popuštanja pojedinih mjera, vrlo oprezni te nisu izlazili s konkretnim datumima.

Jedna osoba naplaćuje, druga poslužuje

Krunoslav Capak je rekao da na stolu čeka odobrenje treniranja vrhunskim sportašima, a da se razmatra mogućnost ostalih rekreacija, ali zasad u individualnim sportovima gdje su najviše dvije osobe, jer sve drugo predstavlja rizik.

Prvom studijom seroloških testova, kazao je, bit će obuhvaćemo 1.100 ispitanika, a testovi bi trebali stići do petka, nakon čega bi krenuli u testiranje kako bi se vidjelo koliki je stvarni broj zaraženih osoba u Hrvatskoj.

Komentirao je i rad ugostiteljskih objekata i pekarnica, u kojima ista osoba neće moći pružati uslugu i naplaćivati je. Tamo gdje to ne mogu biti dvije osobe, jedna osoba bi trebala paziti da istom rukom ne dira i stvari i novac te da dezinficira ruke.

“Bilo bi dobro da budu dvije osobe, da jedna naplaćuje, a druga izdaje robu. U pekarama istina je da ljudi rade i s novcem i s robom, ali oni robu uzimaju s drugim papirom, ili s vrećicama. Cilj je da se virus ne prenese s novčanica i kartica direktno na hranu” – pojasnio je Capak.

Hoće li se pekarama produljiti radno vrijeme, hoće li biti otvorene trgovine bijelom tehnikom, i dalje su otvorena pitanja…

U pripremi dokument s otvaranjem aktivnosti

“Mi već danima komuniciramo da će vlada RH napraviti jedan dokument u kojem će se biti navedene sve aktivnosti koje bi se u nekim fazama mogle otvarati, odnosno mjere koje bi se mogle popuštati. Stožer će onda o tome dati svoje mišljenje, na koji način i u kojoj mjeri će se pojedine mjere popuštati. Na tome se intenzivno radi i ovaj tjedan očekujem da ćemo imati cjelovitu sliku u kojoj će biti i ovaj zahtjev da pekare rade od ranog jutra. Kad to bude napravljeno, svi će dobiti taj dokument i prema njemu će se ogranizirati” – rekao je Božinović.

Broj testiranja povećan je posljednjih dana, jer su pojedini domovi slali i po 300 do 400 uzoraka koji su srećom bili negativni. Kako su se konstantno povećavali kapaciteti laboratorija, brojka testova uopće nije ograničena i može biti kolika god da je potreba, kazao je Capak.

Capak je rekao i da se razmišlja da se škole otvore za maturante i učenike nižih razreda, dok je za ostale e-nastava učinkovita pa se oni ne bi više ni vraćali u školske klupe ove godine.

Do 4. svibnja produljene su mjere zabrane zadržavanja na javnim mjestima i privremene obustave javnog prometa.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap