Stožer: Četiri osobe preminule! Ažurirat će se liste čekanja, novi termini za preglede

Jasmina Grgurić Zanze
28. travnja 2020.
Novosti
A- A+

Posljednja 24 sata Hrvatska bilježi iznimno povoljnu epidemiološku situaciju, samo osmero novih oboljelih osoba od koronavirusa. Međutim, četiri su osobe preminule, od kojih su tri bile korisnici domova za starije u Splitu i Koprivnici gdje je došlo do proboja i širenja zaraze. Ministar Beroš je predstavio reaktivaciju zdravstvenog sustava za ostale pacijente.

Ministar Vili Beroš (Snimak zaslona/N1)

Posljednja 24 sata imamo osmero novih oboljelih pacijenata od koronavirusa te ih je sada 2.047 ukupno. Oporavilo se 1.232 pacijenata, od čega 700 kod kuće. Napravljeno je 33.577 testiranja, 760 jučer, a pozitivnih je 6,10 posto, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na današnjoj konferenciji za medije.

Preminuli u domovima za starije u Splitu i Koprivnici

Nažalost, četiri su osobe preminule, od čega su tri bile korisnici domova za starije i nemoćne osobe u Splitu (jedan) i Koprivnici (dvoje). Žena koja je preminula u Splitu ima 80 godina te je sada ukupno 13 žrtava u tamošnjem Domu za starije i nemoćne. U Splitu je preminuo i muškarac star 59 godina, rečeno je na konferenciji županijskog Stožera. U koprivničkom Domu potvrđena su još tri slučaja zaraze, a preminula je 94-godišnja žena te 81-godišnji muškarac.

“Silazna epidemiološka krivulja ne smije značiti nižu krivulju našeg opreza” – rekao je Beroš.

Kazao je i kako su epidemiolozi otišli u Dom za starije i nemoćne osobe u Koprivnici, ali Ministarstvo zdravstva nije uputilo inspekciju, jer se ona upućuje u zdravstvene ustanove, a domovi to nisu.

Nove liste čekanja i termini za preglede

Ministar zdravstva najavio je reaktivaciju zdravstvenog sustava. S ravnateljima bolnica dogovara se pokretanje terapijskih i dijagnostičkih postupaka prema prioritetima patoloških stanja. Liste čekanja bit će ažurirane i svi će pacijenti biti obaviješteni o novim terminima pregleda. Također, povećat će se broj liječničkih usluga kroz dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije. Pojačat će se i koordinacija s liječnicima obiteljske medicine, kao i telemedicinske metode komuniciranja.

Krunoslav Capak kazao je da iznimno povoljna epidemiološka situacija opravdava popuštanje mjera koje je u tijeku. Usporedio je podatke sa zemljama u susjedstvu i šire, prema kojima jedino Mađarska ima manje oboljelih na milijun stanovnika (274) od nas (497), dok Hrvatska ima najmanji broj smrtnih slučajeva, samo 14 (druga je Mađarska sa 30). Kazao je kako su ti podaci rezultati dosadašnjeg rada.

Praćenje putem mobitela

Davor Božinović, odgovarajući na novinarska pitanja, komentirao je praćenje oboljelih i njihovih kontakata putem mobitela.

“Od prvog dana se u svijetu sve više govori o korištenju mobilnih aplikacija. Kad bi do toga došlo, to bi se radilo na dobrovoljnoj bazi uz poštivanje privatnosti i GDPR-a. Nekih sedam ili osam država EU već imaju takva rješenja, a mnoge se pripremaju.  Svi to vide kao mogućnost kojom bi se umanjila brzina širenja zaraze u drugom valu koji bi mogao doći na jesen” – rekao je Božinović.

Usporedba kazališta i crkve

Popuštanje mjera mora se provoditi postepeno, pojasnio je Capak, i to na način da se kao prioritet odrede one koje daju najbolje ekonomske rezultate uz najmanji epidemiološki rizik. Komentirao je i okupljanje na klupama te se osvrnuo na usporedbu kazališta i crkve.

“Što se tiče ispijanja kava na klupama u parkovima, ako se drži socijalna distanca, to je dozvoljeno. U trećoj fazi je otvaranje ugostiteljskih objekata, objasnio sam već zašto. Što se tiče usporedbe crkava i kazališta, kazališta su komercijalna i pitanje je hoće li im se isplatiti raditi uz propisane epidemiološke mjere. Razmišljamo i o njima, ali još uvijek nisu došli na red” – rekao je Capak.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap