Što znače specifikacije pametnog telefona? Donosimo jednostavan vodič koji će vam olakšati odabir novog uređaja

Matej Markovinović
20. veljače 2022.
Novosti
A- A+

Sadašnji pametni telefon vam je spor, baterija ne izdrži ni jedan dan, a fotografije su toliko mutne da izgledaju kao da su ‘uslikane krumpirom’? Očito je vrijeme za investiciju u novi telefon, no u moru uređaja na tržištu, ponekad je uistinu teško odabrati što vam je najkorisnije i najpotrebnije. Iz tog smo razloga odlučili napraviti jednostavan vodič koji će vam uvelike olakšati odabir.

Pametni telefon. Foto: Unsplash

Samsung, Xiaomi, Apple, Motorola, Huawei, Oppo, Vivo i Alcatel, samo su neki od proizvođača čiji su pametni telefoni čest izbor na domaćem tržištu. Svaki od njih, naime, na prvi pogled izgleda poprilično slično, no osim u cijeni, telefoni se razlikuju ponajviše po specifikacijama. Možda vam ne znači puno kada na papiru pročitate količinu RAM-a i interne memorije, brzinu procesora, razlučivost zaslona ili kapacitet baterije, no to su zapravo stvari koji određuju cijenu uređaja te čine razliku između onih koji su ‘bolji’ ili ‘lošiji’.

Budući da je zaslon telefona ono u što najviše gledate, na to bi, prema našem mišljenju, trebalo obratiti najviše pozornosti. Prvo bi trebalo započeti od same veličine zaslona koja se standardno mjeri u inčima. Današnji telefoni imaju sve veće zaslone, pretežito između 6 i 6,7 inča. Nekima će možda više odgovarati manji uređaj, pa ovaj podatak svakako treba uzeti u obzir, dok će drugi baš htjeti nešto veće kako bi lakše mogli vidjeti. Sve je stvar preferencije.

Što više nita, to je zaslon svjetliji

Druga važna stavka kod zaslona je njegova razlučivost. Taj bi pojam za mnoge bilo komplicirano objašnjavati, pa bismo samo savjetovali da kod odabira telefona, ako je to moguće, tražite minimalno Full HD rezoluciju koja je danas ionako postala tržišni standard, pa čak i za uređaje nižeg cjenovnog ranga. Svjetlina zaslona mjeri se u nitima te je i ona poprilično važna. Ukoliko zaslon ima velik broj nita, utoliko će biti svjetliji što će olakšati korištenje telefona na vanjskom svjetlu, pa i na to valja pripaziti.

Zaslon telefona. Foto: Unsplash

Procesor i RAM mnogima stvaraju glavobolju. Procesor je, na kraju krajeva, glavni dio koji sve pokreće, no ako koristite telefon za povremeno surfanje te za pozive i poruke, svaki će vas noviji uređaj dobro služiti. Situacija s RAM-om nešto je drugačija, tu se nije loše malo više ‘rastegnuti’. RAM prvenstveno služi za kratkotrajnu memoriju. Jednostavno rečeno, RAM na sebe sprema djeliće podataka prilikom otvaranja neke aplikacije, zbog kojih ćete ju kasnije moći puno brže i lakše otvoriti, sve dok te podatke ne odlučite, naravno, izbrisati.

Često punjenje telefona mnogima nije poželjno

Da biste bez brige u isto vrijeme imali otvoreno više aplikacija i surfali internetom s nekoliko otvorenih kartica, preporučujemo da ne odabirete telefon s manje od 4 GB RAM-a. S druge strane, valja pripaziti i na internu memoriju na koju se spremaju datoteke, fotografije, videozapisi i sve što poželite. Današnji uređaji uglavnom standardno dolaze sa 64 ili 128 GB memorije, što je za većinu korisnika sasvim dovoljno. Ako imate SD karticu za dodatno spremanje, trebate pripaziti da telefon uopće ima utor za nju.

Kada je riječ o bateriji, svi bi, naravno, htjeli da im što dulje traje, odnosno da što manje trebaju puniti telefon. Kapacitet baterije mjeri se u miliamper satima (mAh), a više mAh, znači i dulje trajanje baterije. Današnji su proizvođači telefona to primijetili, pa čak i u uređaje nižeg ranga stavljaju baterije kapaciteta 5000 mAh. Dakle, ako vam punjenje igra veliku ulogu, svakako preporučujemo da odaberete neki telefon sa što više mAh.

Punjenje telefona. Foto: Unsplash

Puno megapiskela nije loše, ali…

Iako mnogi smatraju da kamera s više megapiksela (MP) znači i kvalitetnija slika, to ipak nije istina. Kod kamere je važna veličina senzora, softver i čip za obradu slike, no to su za prosječne korisnike pak komplicirani pojmovi. U slučaju kamere treba biti realističan i shvatiti što se za cijenu dobije. Na tržištu će gotovo svaki novi telefon u dobro osvijetljenom prostoru pružati pristojne fotografije koje će zadovoljiti većinu korisnika, no kod jeftinijih uređaja se stvar brzo promijeni kada padne mrak.

Svakako nije loše imati telefon sa što više megapiksela, samo valja imati na umu da to nije najvažnija stavka koja diktira općenitu kvalitetu slike. Za prosječnog će korisnika, napominjemo još jednom, većina kamera na novim uređajima biti sasvim dovoljna, no za one kojima je to važnija stavka, preporučujemo da prije kupnje isprobaju fotografirati ili snimati u trgovinama teleoperatera.

Fotografiranje telefonom. Foto: Unsplash

Plastični telefoni su jeftiniji

Posljednja, ali ne i nevažna stavka je dizajn telefona. To je, naravno, poprilično subjektivno. Nekome će se svidjeti obični crni uređaj, dok bi netko radije htio neku ‘veseliju’ boju. To je najbolje ostaviti na izbor pojedinca, no nije loše pripaziti na materijale od kojih je telefon izrađen. Skuplji uređaji imaju aluminijske okvire i staklenu stražnju stranu, koja je ljepša na pogled, ali u stvarnosti je skupa za zamijeniti ako dođe do puknuća.

S druge strane, telefoni nižeg cjenovnog ranga najčešće dolaze s plastičnim kućištem, koje u ruci daje nešto jeftiniji osjećaj, ali je puno zahvalnije na ogrebotinama i oštećenjima. Osim toga, ako se usporedi servisna cijena zamjene staklene ‘stražnjice’ telefona i one od plastike, vjerujemo da će mnogi ipak odabrati opciju za koju je potrebno manje zaviriti u džep.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap