Što umirovljenicima nude kandidati za zagrebačkog gradonačelnika?

Josip Mihaljević
20. travnja 2021.
Novosti
A- A+

Izbori su pred vratima, a umirovljenici su u predizborno vrijeme “vruća roba” na političkom tržištu. Kandidati ih u predizborno vrijeme čuvaju na dlanu i obasipaju obećanjima. Donosimo što umirovljenicima nude šestero vodećih kandidata u glavnom gradu Hrvatske.

zg kandidati

Foto: Tomašević, Pavičić Vukičević, Filipović, Klisović, Škare Ožbolt | Youtube screenshots

Predizborne ankete najveće šanse daju Tomislavu Tomaševiću (Možemo!), Davoru Filipoviću (HDZ), Vesni Škare Ožbolt (Nezavisna), Jošku Klisoviću (SDP), Miroslavu Škori (DP) a u konkurenciji je osvanula i Bandićeva nasljednica Jelena Pavičić Vukičević (BM365). Sindikat umirovljenika je od kandidata zatražio dijelove programa koji se odnose na starije građane te u novom broju Glasa umirovljenika donose ideje kandidata za stariju populaciju.

U Zagrebu je svaki peti stanovnik stariji od 65 godina, a godinama ih muče problemi poput niskih mirovina, nedostatka kapaciteta u domovima za starije, nepostojanje hospicija i slično. Evo što kandidati nude umirovljenicima.

Tomašević: Proširit ćemo prava i uvesti transparentnost u sustav

Tomislav Tomašević prema anketama ima golemu prednost nad ostalim kandidatima. U prvom krugu osvaja gotovo 40 posto glasova.

“Kao stranka zelene-ljevice itekako smo osjetljivi na socijalna prava, poglavito onih koji su najranjiviji i žive ispod ili na rubu siromaštva. U našem programu jasno smo naglasili da ćemo izgraditi dodatne smještajne kapacitete za starije osobe uključujući i domove, ali i raditi na deinstitucionalizaciji skrbi za starije osobe. Također ćemo usmjeriti i rad sustava civilne zaštite kao i brojnih udruga na proaktivniju pomoć starijim osobama. Sada stečena socijalna prava ne mislimo smanjivati, nego ih, dapače, unaprijediti”, poručio je Tomašević.

Tomašević planira uvesti transparentan i pravedan sustav socijalnih naknada koji će biti prilagođen potrebama svih stanovnika. Najavljuje povećanje postojećih socijalnih naknada (javni prijevoz, pomoć korisnicima doplatka i osobne invalidnine, podmirenje troškova stanovanja), a efikasnijim upravljanjem planiraju proširiti navedena prava na one skupine koje su u trenutnom modelu isključene unatoč socijalnoj ugroženosti.

Planira se i osnivanje Centra za pružanje usluga koji bi umirovljenicima omogućio pomoć u kući uz nastavak življenja u vlastitom domu.

Filipović: Nemojte strahovati, brižno ćemo skrbiti o starijima

HDZ-ov Davor Filipović kaže da je svjestan izazova s kojima se suočavaju stariji te im poručuje da ne strahuju jer će nova gradska uprava na čelu s HDZ-om brižno skrbiti o njima.

“Oformit ćemo Savjet za osobe starije dobi, koji će biti podrška gradonačelniku u donošenju odluka koje trebaju unaprijediti položaj starijih sugrađana. Zadržat ćemo postojeću razinu i dodatno unaprijediti socijalna prava građana treće životne dobi radi njihova boljeg materijalnog statusa i kvalitete života. U suradnji i sinergiji s državom, osigurat ćemo najvišu moguću razinu zdravstvene i socijalne skrbi”, poručuje Filipović.

Najavio je i izradu novog strateškog dokumenta za starije osobe u kojem će se definirati pojedini ciljevi za poboljšanje životnog standarda starijih.

“Brinut ćemo se za dostupnost izvaninstitucijskih oblika skrbi poput pomoći u kući, halo pomoći, organiziranih dnevnih aktivnosti i dnevnog boravka te po potrebi i usluge smještaja. Osobama treće dobit omogućit će se što duži život u vlastitom domu, a smještaj u instituciju primjenjivat će se samo kada drugi oblici skrbi nisu dostatni”, kaže Filipović.

Planiraju poticati programe zdravijeg i aktivnog starenja.

“Unaprijedit ćemo usluge dostave obroka i gerontodomaćice i uvesti uslugu prijevoza putem sigurnog i pouzdanog vozača. Radit ćemo na izgradnji ustanove za palijativnu skrb, hospicija, u Zagrebu kako bismo osigurali 24-satnu kvalitetnu skrb za ranjive skupine. Najvažnije u idućem razdoblju je spriječiti siromaštvo i socijalno isključivanje starijih sugrađana i u tome očekujem široku podršku svih dionika u društvu”, kazao je Filipović za Glas umirovljenika.

Klisović: Veće mirovine?

Joško Klisović uvažava trend starenja stanovništva i oni će mu poslužiti kao orijentir za planiranje programskih mjera, prava i socijalnih usluga.

Postojeći sustav brige za starije vezan je uz novčana i materijalna davanja za umirovljenike, smatra Klisović, ali mora se poraditi i na široj slici.

“Većina ovih pomoći predstavlja nadogradnju onoga što zakonski osigurava država kroz sustav socijalne skrbi. Naši zastupnici u Gradskoj skupštini Zagreba aktivno su sudjelovali u predlaganju i prihvaćanju svih odluka koje su bile usmjerene na poboljšanje položaja naših starijih građana, osobito onih koji su izloženi rizicima stanovništva i socijalne isključenosti”, poručuje Klisović.

Klisović spominje i povećanje mirovina budućih umirovljenika, iako je nejasno kako to planira provesti kao gradonačelnik.

“Grad Zagreb, s obzirom na poseban status grada i županije, ima mogućnosti i obveze osiguravati dostatnost i dostupnost smještajnih kapaciteta u skladu s europskim standardima, koji podrazumijevaju da je optimalno osigurati smještajni kapacitet za 5 posto populacije starije od 65 godina. Svakako ću se zalagati da taj kapacitet prije svega osigurava Grad na način da iskoristi neke postojeće prostorne kapacitete i izgradi nove vlastitim sredstvima”, kaže Klisović.

Zalagat će se za pristup izgradnje i uređenja manjih jedinica, što sličnijih obiteljskom okruženju. Inzistirat će na rješavanju pitanja palijativne skrbi i hospicija.

Škare Ožbolt: Zagrebačka kartica i transgeneracijski projekti

Vesna Škare Ožbolt vrlo je rano u kampanji izašla s idejom “zagrebačke kartice”. Umirovljenicima bi mjesečno dala po 500 kuna, ali taj novac bi bio namjenskog karaktera – umirovljenici bi ga mogli trošiti za točno predviđene stvari poput obrtničkih usluga, kulturnih i sportskih aktivnosti.

“Ne smijemo dopustiti nastavak sadašnje situacije gdje su ti građani napušteni, marginalizirani i prepušteni sami sebi. Oni su stvarali naš Grad, stvorili su nas mlade i mi imamo dužnost pomoći im te što je više moguće, olakšati njihov život”, poručuje Škare Ožbolt.

Zagrebačku karticu planira proširiti pa bi umirovljenici njome mogli u restorane.

“Sa svojim timom radim na mogućnosti proširenja ove ideje u vidu partnerstva Grada Zagreba i pojedinih restorana na području Grada Zagreba u kojima bi se ova kartica mogla koristiti za subvencioniranje gableca i jela za umirovljenike. Tako bi se mogla koristiti kao određena vrsta “studentske Xice” za starije. To su sve ideje na kojima još treba raditi kako bi se što više poboljšala pozicija starijih osoba u Gradu”, smatra Škare Ožbolt.

Najavljuje i transgeneracijske projekte u kojima bi sudjelovali stariji i mladi.

“Zagreb treba postati mjesto zajedništva svih generacija, gdje će se jačati solidarnost među sugrađanima i briga s uključenosti za starije građane. Umirovljenici i starije osobe će u meni imati gradonačelnicu koja ih sluša i razumije njihove potrebe i poziciju. Imat će sigurnost preko mojih socijalnih programa koje namjeravam poboljšati i proširiti”, poručuje Škare Ožbolt.

Pavičić Vukičević: Unaprijediti postojeći sustav

Nasljednica pokojnog gradonačelnika Milana Bandića Jelena Pavičić Vukičević planira unaprijediti lokalne modele socijalne zaštite koje je Grad razvijao zadnjih 20 godina.

“Važno je naglasiti da ćemo osigurati redovito ostvarivanje svih dosadašnjih prava socijalne skrbi. Navela sam već pravo na novčanu pomoć umirovljenicima čiji mjesečni prihod ne prelazi 1.700 kuna, a koji ujedno ostvaruju i novčanu pomoć za plaćanje premije dopunskog zdravstvenog osiguranja te dodanu novčanu pomoć prigodom Uskrsa i Božića”, kazala je Pavičić Vukičević.

Najavljuje i provedbu zdravstvenih programa, promicanje zdravlja i edukacije, prevenciju i ranu dijagnostiku bolesti, izgradnju novih domova za starije. Konkretno, kaže da će u mandatu izgraditi dva doma za starije i pripremiti dokumentaciju za početak izgradnje trećeg.

“Nastavit ćemo dosadašnju praksu praktične i stručne podrške starijim osobama u svrhu življenja u vlastitom domu razvojem socijalnih usluga u širem smislu za starije
osobe – gerontoservisa (pomoć kućnog majstora, frizer, pediker). Kao što sam ranije istaknula, za nadogradnju i unapređenje socijalnog programa Grada Zagreba uvijek
ima prostora. Tijekom ove godine pristupit će se i izradi novog Socijalnog plana Grada Zagreba, a u izradi novog dokumenta aktivnu ulogu imat će upravo organizacije civilnog društva koje programski djeluju u području osoba starije životne dobi”, poručuje Pavičić Vukičević.

Škoro: Fokus je na osnaživanju gerontodomaćica

Glavni fokus Domovinskog pokreta bit će osnaživanje sustava gerontodomaćica.

“Ovdje prebiva puno ljudi starije životne dobi koji žive sami i o kojima se nema tko brinuti. Na taj način ćemo osnažiti i uspostaviti sustav podrške osobama starije životne dobi koje nisu u mogućnosti ostvariti smještaj u domu za umirovljenike ili još nemaju potrebu za tim, ali im je potrebna pomoć u obavljanju određenih svakodnevnih životnih aktivnosti”, poručuje Škoro.

Škoro najavljuje da se u srednjem roku treba uspostaviti kvalitetna i održiva javna i privatna mreža domova za umirovljenike kako bi se izbjeglo višegodišnje čekanje na ostvarivanje prava na smještaj.

“Također treba pojačati sustav socijalne skrbi u segmentu brige o osobama starije životne dobi, a potrebno je umrežavanje i suradnja lokalne samouprave Grada Zagreba sa
sustavom socijalne skrbi radi lakšeg detektiranja osoba starije životne dobi kojima je potrebna skrb, uz pružanje adekvatnih informacija o takvim osobama”, zaključuje Škoro.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap