Što je pravobraniteljica napravila za umirovljenike? “Siromaštvo starijih osoba neprekidno raste”

Jasmina Grgurić
1. ožujka 2021.
Novosti
A- A+

Pučkoj pravobraniteljici osmogodišnji mandat istekao je danas, saborski Odbor sutra će razgovarati s četvero novih kandidata, među kojima je i dvoje umirovljenika za tu funkciju, a konačan izbor mogao bi biti u Saboru potvrđen već u petak. Dok čekamo novog borca za ljudska prava u Hrvatskoj, vrijedi se podsjetiti što je to Lora Vidović napravila za umirovljenike.

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović N1

Lora Vidović nakon osam godina danas odlazi s funkcije pučke pravobraniteljice. Na odlasku ističe da je u fokus stavljala siromaštvo kao najvažniju stvar koju je isticala, ali i da su je zbog njezinih detaljnih izvještaja i preporuka Hrvatskom Saboru odbijali puštati za govornicu.

Prosječna mirovna ispod je granice siromaštva

“Pitanje siromaštva bilo je na vrhu prioriteta u mom radu. Stopa siromaštva u Hrvatskoj se možda postupno i smanjuje u općoj populaciji, ali među osobama starije životne dobi, nažalost, neprekidno raste. Granica ispod koje se netko i službeno smatra siromašnim je doista niska, a prosječna mirovina je ispod te granice, i to za gotovo 150 kuna. Čak svaka druga starija osoba koja živi sama je u riziku od siromaštva” – kazala je ovih dana za Jutarnji list.

Pučka pravobraniteljica odlazi, naslijediti bi je mogao - umirovljenik!

Pojašnjava kako je siromaštvo posljedica nejednakog regionalnog razvoja u Hrvatskoj. To je dramatično razotkrio potres u Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje su napokon pod reflektore javnosti došli ljudi koji žive udaljeni i izolirani, bez struje i vode, bez pristupnih puteva i od ono malo hrane što sami proizvedu, s nikakvom ili vrlo malom podrškom kroz socijalne usluge, 100 kuna vožnje taksijem udaljeni od prvog liječnika.

“Donošenje novog Zakona o socijalnoj skrbi odgađa se već godinama, a u Vladinom Mišljenju na naše posljednje Izvješće stoji da ga ni lani nije donijela zbog nepovoljnog fiskalnog učinka na proračun. Dakle, gledaju na njega isključivo kao na preskupi trošak, a ne kao na investiciju u najslabije” – rekla je Vidović.

Presjek mandata s konkretnim postignućima napravljen je i na internetskoj stranici Ureda pučke pravobraniteljice, gdje je Vidović zaključila:

„Podrška najranjivijim članovima našeg društva nije trošak, već ulaganje u suzbijanje siromaštva i nejednakosti.”

Izdvajamo neke od stvari koje je pučka pravobraniteljica učinila za starije i siromašne građane:

  1. Ojačana je zaštita starijih od nasilja u obitelji, nakon što su uvaženi komentari na Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji, o potrebi da se upravo starije prepozna kao posebno ranjivu skupinu, pa je kao prekršaj po prvi puta navedeno i njihovo zanemarivanje.

  2. Kao važan način zaštite starijih od zlouporaba ugovora o dosmrtnom/doživotnom uzdržavanju, na preporuku je zabranjeno njihovo sklapanje pružateljima socijalnih usluga, njihovim zaposlenicima i članovima njihovih obitelji

  3. Povećan je iznos pomoći za uzdržavanje, odnosno zajamčene minimalne naknade za samca, temeljem preporuka prilikom izmjena i dopuna Zakona o socijalnoj skrbi

  4. Nakon reagiranja pučke pravobraniteljice umirovljenica je prestala dobivati dvostruke račune za isti stan, za koji se nije znalo pripada li gradu ili državi

  5. Građanima koji ne mogu platiti račun osigurana je minimalna količina vode koja im se ne smije uskratiti, a propisani su i uvjeti i kriteriji za obustavu ili ograničenje isporuke vode, što je bila višegodišnja preporuka

  6. Omogućeno je doniranje hrane svima kojima je to potrebno, nakon što je, prema komentarima na Zakon o poljoprivredi, promijenjena definicija krajnjih primatelja i proširen njihov obuhvat

Pučka pravobraniteljica svake godine ponosi Izvješće s preporukama za potrebno postupanje Hrvatskom Saboru, a u kojem između ostalog obrađuje slučajeve koji se tiču starijih osoba i umirovljenika, njihove socijalne sigurnosti i mirovinskog osiguranja. Posebna tema posvećena je svake godine diskriminaciji temeljem životne dobi te stanju u domovima umirovljenika.

Što je pravobraniteljica napravila za umirovljenike? “Siromaštvo starijih osoba neprekidno raste”
Share via
Copy link
Powered by Social Snap