Start umjetnost: Pogledajte što su sve stvorili stariji od 54 godine

Jasmina Grgurić Zanze
5. siječnja 2020.
Novosti
A- A+

Neki od njih su cijeli život čekali na trenutak kada će se moći baviti umjetnošću, dok su neki umjetnošću htjeli oplemeniti svoje umirovljeničke živote. Oni su generacije 54+, entuzijasti bez umjetničkog predznanja koji su tijekom 2019. godine pohađali likovne i izvedbene radionice u okviru projekta StArt – Umjetnost za kvalitetniji život osoba starijih od 54 godine u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Iskustvom sedam radionica, dobili su priliku učiti kako stvarati te se predstavljaju svijetu u svojoj novoj ulozi – onoj umjetničkoj.

Foto: arhiva HDLU

Nešto starije generacije sudjelovale su tijekom protekle godine u projektu StArt – Umjetnost za kvalitetniji život osoba starijih od 54 godine u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Umjetničke forme koje su pritom stvarali predstavit će na skupnoj izložbi 10. siječnja u 19 sati u Galeriji Prsten, Dom Hrvatskog društva likovnih umjetnika (Meštrovićev paviljon) te u tiskanom katalogu čije će se predstavljanje održati 23. siječnja u 19 sati također u Galeriji Prsten. Izložba je otvorena do 26. siječnja 2020. Radno vrijeme je između srijede i petka od 11 do 19 sati, subotom i nedjeljom od 10 do 18 sati, dok je ponedjeljkom i utorkom zatvoreno.

Otvaranje skrivenih mogućnosti i zadovoljstvo

“Osvijestila sam činjenicu da godine nisu prepreka za moguće promjene životnih obrazaca i stilova te da kroz umjetničke sadržaje kritički komuniciramo s vlastitom osobnošću i rekonstruiramo prošlost, sadašnjost i budućnost. Sve nas to pak može dovesti do otvaranja skrivenih mogućnosti i talenata, ostvarenja osobnog zadovoljstva i ispunjenosti” – kaže jedna od polaznica, Zlata Šarić.

Razviti vještine, približiti se umjetnosti, stvarati, izraziti se, ali i dobiti podršku zajednice u pripremi za mirovinu i njezino osmišljavanje jednom kada u nju dođemo. Sve su to ciljevi ovoga projekta. Jer, period je to života u kojem dolazi do nagle promjene svakodnevnih navika te se javlja i potreba za usvajanjem novih vještina kako bi smisleno oblikovali svakodnevicu.

Foto: arhiva HDLU

“Ovu radionicu doživljavam kao naš paralelni svemir. Kada zatvorimo vrata našeg prostora svi odemo u taj svemir, gdje kao da nemamo godine. Uživamo kao da smo bezvremeni, vodimo se uputama naše profesorice i stvaramo ljepotu kroz slikanje” – kaže Vesna Županović.

Dunji Zlatarić radionica je pružila priliku da se bavi nečim kreativnim, izvuče iz bolesti te ponovno vrati u zdravlje i život.

Foto: arhiva HDLU

Na sedam tematskih radionica 95 polaznika

Niz inovativnih, kreativnih radionica koje su pohađali sudionici projekta, vodili su istaknuti suvremeni umjetnici Vanja Babić, Karmen Dada, Gaella Gottwald, Mia Maraković, Petra Grozaj, Koraljka Kovač, Bojan Mucko, Ana Mušćet, Lea Popinjač i Sonja Vuk s ciljem međugeneracijske razmjene znanja i vještina. Aktivnosti su se izvodile u okviru vizualnih medija slikarstva, crteža, tekstila, performansa, videa i računalne umjetnosti s naglaskom na istraživanje osobnih iskustava i sjećanja. Na sedam različitih radionica, koje su se održavale u trajanju od više od 500 sati, sudjelovalo je 95 polaznika.

Foto: arhiva HDLU

Polaznici su posjećivali umjetničke izložbe, filmske projekcije, crtali, slikali, šivali, bojali tekstile, vezli, učili o japanskim tehnikama bojenja i raznim drugim eksperimentalnim, ali i tradicionalnim slikarskim i crtačkim tehnikama. Razgovarali su o umjetnosti, čitali, pisali scenarije, snimali, montirali, glumili, učili o filmu i performansu, razgovarali o svojim najdražim književnim junacima, razmjenjivali životna iskustva znanja i vještine, putovali u Rijeku na izložbu, učili o fotografiji, izrađivali autobiografske knjige sjećanja i uživali u kreativnom stvaralaštvu.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap