Starijima od 50 godina stručnjaci savjetuju da nikada ne rade jednu stvar

Jasmina Grgurić Zanze
17. studenoga 2023.
Novosti
A- A+

Osobe starije od 50 godina najviše se trebaju čuvati od – usamljenosti. Gerontolozi upozoravaju da društvena izolacija može biti štetna za emocionalno, psihičko i fizičko zdravlje. Prema stručnjacima, usamljenost u starijoj dobi povećava rizik od smrti za čak 26 posto. Rizik je veći i za srčane bolesti, moždane udare, dijabetes te kognitivno propadanje.

Stariji umirovljenik sjedi na klupi u parku

Umirovljenik u parku | Pixabay

Kada zagazimo u stariju životnu dob, zdravstveni rizici i za tijelo i za psihu postaju sve veći. Već nakon 50. godine ti rizici se povećavaju. Međutim, suprotno uvriježenom mišljenju kako se trebamo čuvati ekstremnih fizičkih aktivnosti i nezdrave hrane, stručnjaci savjetuju oprez po pitanju – usamljenosti.

Prema gerontolozima, najgora stvar koju možete učiniti kad prijeđete 50 je da se društveno izolirate. Naime, samoća može biti štetna za emocionalno, mentalno i fizičko zdravlje.

Gerontolog Eddy Elmer u knjizi Williama J. Kolea The Big 100: The New World of Super-Aging objašnjava da “usamljenost uzrokuje istrošenost tijela koja s vremenom postaje sve izraženija”, piše Index.hr.

Novo istraživanje otkriva: Druženje s unucima smanjuje osjećaj usamljenosti

Dr. Rosanne M. Leipzig, stručnjakinja za gerijatriju, palijativnu skrb i internu medicinu u bolnici Mt. Sinai, i autorica knjige Honest Aging: An Insider’s Guide to the Second Half of Life, kaže da usamljenost u starijoj dobi zapravo može povećati rizik od smrti za nevjerojatnih 26 posto.

– Usamljenost nas može učiniti sklonijima tjeskobi, depresiji i suicidalnim mislima. Što se tiče fizičkog zdravlja, usamljenost može predstavljati povećani rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, kao i veći rizik od kognitivnog pada i demencije, kaže dr. Leipzig.

Isto tako, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti, društvena izolacija i usamljenost povezani su s većim rizikom od dijabetesa tipa 2 i ovisnosti.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap