Stariji, čuvajte se: DHMZ izdao upozorenje na toplinski val

Jasmina Grgurić Zanze
17. lipnja 2021.
Novosti
A- A+

Nešto svježiji lipanj u nastavku mjeseca neće nas poštedjeti prvih ljetnih vrućina koje se naslutiti daju već danas. Pred nama su još topliji dani, temperature će se penjati iznad 30 stupnjeva Celzijevih, a Državni hidrometeorološki zavod izdao je i upozorenje za toplinski val.

Ilustracija: Pixabay

Mnogi građani danas su se neugodno iznenadili kada su na svojim mobilnim uređajima pogledali prognozu za kraj ovog i početak idućeg tjedna. Pojedini gradovi tako su za ponedjeljak označeni ne tako čestim simbolom, žutim termometrom koji ukazuje na velike vrućine. Primjerice, prognoza AccuWeathera za Sisak u nedjelju predviđa 35, u ponedjeljak visokih 36 stupnjeva Celzijevih, a ništa kasnije neće biti ni u utorak.

Za koji stupanj niže temperature predviđa Državni hidrometeorološki zavod. No, ipak je danas izdao upozorenje na toplinski val. Umjerena opasnost naći će se već u nedjelju u Zagrebu, Karlovcu i Rijeci, a u ponedjeljak će zahvatiti i ostatak Hrvatske.

Podaci DHMZ-a od 17. lipnja 2021.

Toplinski val označava razdoblje produljenog trajanja povišenih dnevnih te osobito maksimalnih temperatura zraka, a koje će u nastavku tjedna, kako sada stvari stoje, rasti i do visokih 35. Posebno je to opasno za malu djecu, kronične bolesnike i starije osobe. Valja stoga izbjegavati boravak vani u najtoplijem dijelu dana, piti dovoljno tekućine i rashladiti tijelo i dom.

Kako se zaštiti od vrućina pročitajte ovdje.

Stariji, čuvajte se: DHMZ izdao upozorenje na toplinski val
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap