Stariji birač s demencijom uzeo i počeo ispunjavati čak 43 glasačka listića!

Jasmina Grgurić Zanze
16. svibnja 2021.
Novosti
A- A+

Na jednom biračkom mjestu dogodio se incident kojega je izazvao stariji muškarac s demencijom. Po dolasku na biralište od je uzeo čak 43 glasačka listića i počeo ih ispunjavati, a da to, začudo, nitko iz biračkog odbora nije primijetio. Postupak glasovanja nakratko je prekinut, intervenirala je i policija, a slučaj je kasnije komentirala i potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Ana Lovrin.

Ilustracija: Snimak zaslona/Youtube (fotografija nema veze s događajem u tekstu)

Potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva Ana Lovrin komentirala je za HRT incident koji se dogodio oko podne na biračkom mjestu u Sisku u prostorijama osnovne škole Viktorovac.

Naime, nešto iza podne, na biralište je došao muškarac koji je uzeo veći broj glasačkih listića te ih počeo ispunjavati. Glasovanje je prekinuto, a morala je intervenirati i policija. Kako je kasnije otkrila Lovrin, riječ je o starijem muškarcu s demencijom. Uzeo je čak 43 listića, a da nitko iz biračkog odbora to nije primijetio, što čudi s obzirom da se listići nalaze ispred jednog od članova te se biraču jedan listić daje u ruke, pri čemu se čitav postupak strogo nadzire. Ili bi barem trebao.

 

Izlaznost birača ipak nešto malo veća nego na prošlim lokalnim izborima

“Tu je intervenirala i policija, imamo i policijsko izvješće. Dogodilo se to da je došao jedan stariji birač, po policijskom izvješću radi se o starijoj populaciji, o dementnoj osobi, koja je na neki način, a da to nije primijetio birački odbor, uzela 43 glasačka listića. Kako im je bilo čudno da ga nema, vidjeli su što je i našli su ga da zaokružuje te listiće.

Međutim on ih nije uspio ubaciti u kutiju, na trenutak se glasovanje zaustavilo po naputku Gradskog izbornog povjerenstva Sisak. Svi ti listići su notirani serijskim brojevima, izuzeti su od ostalih listića i u tom smislu neće nikako moći utjecati na rezultat izbora” kazala je za HRT potpredsjednica DIP-a.

Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap