Starcima kradu životne ušteđevine, gospođi Ruži uzeli čak i mađarice

Jasmina Grgurić Zanze
28. siječnja 2019.
Novosti
A- A+

Brutalne i bezdušne provale i krađe, na čijoj su meti najčešće stariji i nemoćni građani, ne samo da ne prestaju, nego su sve učestalije. Otuđuju im životnu ušteđevinu, novac koji su desetljećima skupljali za sahranu, zlato, a kradu čak i – kolače.

Foto: Pixabay

Javnost je još uvijek potresena monstruoznim krvoprolićem koje je mladić u Solinu počinio nad svojim starijim susjedima, pretukavši nasmrt batom za meso i čekićem 92-godišnjaka te teško ozlijedio njegovu 87-godišnju suprugu, prilikom čega je iz stana otuđio pojedine vrijednosti.

Dvije mlađe kradljivice sredinom siječnja su bez čitave životne ušteđevine ostavile i  Marka (85) i Stanu Brajnov (87) iz mjesta Gustirna u općini Marina kod Trogira. Došle su im do kuće i gospođu Stanu pitale ima li starog željeza, na što su oni odgovorili da nemaju. Tražili su potom litru vode, a dok je jedna zapričavala starce, druga se uvukla u kuću preko vanjskih stepenica.

Uzele 38 tisuća kuna za sahranu i zlato

“Majka tad, kad je ova već otišla, primjećuje da su vrata na katu otvorena, ulazi u sobu i vidi da je sve ispreturano, izvrnut cijeli ormar i da je razvaljen kufer u kojem je bilo 30 tisuća kuna u neseseru i 8 tisuća kuna u kuverti. Nestala je još i zlatna ćaćina značka za 30 godina rada u škveru i zlatni lančić. To je bio novac koji je on cili život skuplja da ima sebi i materi za sprovod” – ispričao je sin Ante za Slobodnu Dalmaciju.

Taj su novac štedjeli cijeli život, a policija je čak uspjela uloviti pljačkašice koje su pobjegle u crnom BMW-u, no novac nije nađen. Sve i da pravda jest zadovoljena, to im ušteđevinu neće vratiti.

Slični slučajevi događaju se diljem Hrvatske. Na meti su se našle i tri Podravke, Anđela Friščić (77) iz Malog Bukovca, Marija Petrić (94) iz Đelekovca i Ruža Punčikar (86) iz Imbriovca kod Koprivnice. Bolesne, stare i nemoćne, usred bijela dana postale su žrtve okrutnih lopova.

Gospođi Ruži i njezinu teško bolesnom sinu kradljivice su odnijele iz kuće 18.000 kuna. Novac koji je od zakupa zemlje dobila nekoliko dana ranije držala je u prednjem dijelu kuće.

Ostali bez svog novca, ali i kolača

“Prala sam glavu, posušila je i otišla u prednji dio kuće. Vidjela sam dvije žene na odlasku. Vikala sam sinu, odi Slavek ustani se. Da sam ih barem pogurnula da padnu po štengama. Otišle su i nisam ih uspjela sustići. Vikala sam, ljudi upomoć” – kazala je gospođa Punčikar za Podravski list.

Nakon što je vidjela da novca nema i vikala da je opljačkana, otišla je do susjeda. Žene okrugla lica i kraće ošišane crne kose već su nestale, a mještani su primijetili sivi opel čakovečkih oznaka parkiran u blizini. Iz njega su se kradljivice odmah uputile baki Ruži, kao da su znale gdje drži novac, uštetale u kuću, uzele ga i nestale.

“Ostavila sam na verandi na hladnom i dvije mađarice za sina. Kad su lopovice otišle, nije bilo ni kolača. Pitala sam sina da li je on pojeo ih, no nije. Lopovice su ukrale i kolače” – zaključila je šokirana gospođa Ruža.

Već 18 godina hrani i oblači sina oboljelog od Parkinsonove bolesti. Žive teško, svaku kunu važu za ogrjev, hranu i režije. A sada su ostali bez svog novca kojeg su imali.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap