Starcima govorili da im novac treba zaštititi od korone pa im uzeli 285.000 kuna

Jasmina Grgurić Zanze
3. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Zagrebački policajci uhvatili su četvero osumnjičenih za koje sumnjaju da su u rujnu i studenom zvali građane treće životne dobi, lažno se predstavljali te im uz priču da je novac krivotvoren ili da ga je potrebno zaštititi od koronavirusa uzeli oko 285.000 kuna.

Foto: Unsplash

Policijski službenici s Maksimira, Medveščaka i kriminalisti Policijske uprave zagrebačke dovršili su istraživanje nad 48-godišnjakom, 48-godišnjakinjom, 24-godišnjakinjom i 38-godišnjakinjom zbog razbojništva.

Sumnjaju da je 48-godišnjak, s još dvije za sada nepoznate osobe, počinio razbojništvo na štetu 87-godišnjakinje. Umirovljenicu je nazvao mobitelom 15. studenoga oko 15.50 sati, a idućeg dana isto je učinila i nepoznata ženska osoba. Baki se predstavila kao zaposlenica banke te joj rekla da je potrebno obaviti provjeru novca koji ima kod kuće zbog mogućnosti da je novac nevažeći.

Zarobili je u spavaćoj sobi dok su krali novac

Ne sluteći prevaru, žrtva je pripremila novac. Nekoliko trenutaka kasnije, 48-godišnjak i još jedna za sad nepoznata osoba, došle su do njenog stana na području Peščenice. Nakon što im je otvorila vrata, jedan od muškaraca gurnuo je vrata i ugurao baku u stan, a zatim i u spavaću sobu odakle ju je sprječavao da izađe držeći kvaku na vratima, dok je drugi počinitelj otišao do kuhinje i sa stola uzeo novac, da bi se potom obojica dali u bijeg.

novac
Baku nagovorili da podigne ušteđevinu, ali na kraju joj je proradio 'kliker'...

Također, sumnja se da su 48-godišnjak, 48-godišnjakinja, 24-godišnjakinja i 38-godišnjakinja zajedno počinili prijevaru na štetu 87-godišnjaka. Nazvale su ga 48-godišnjakinja i 24-godišnjakinja 17. rujna popodne te se predstavile kao zaposlenice banke. Rekle su mu da trebaju provjeriti je li novac koji ima kod kuće krivotvoren, a on ga je po njihovim uputama zapakirao u plastičnu vrećicu.

Do njegovog stana na području Peščenice automobilom marke Renault dovezli su se 48-godišnjak i 38-godišnjakinja, da bi 38-godišnjakinja zatim izašla iz automobila i došla pod prozor stana oštećenog. Nakon što joj je gospodin, vjerujući da novac uistinu nosi na provjeru, kroz prozor stana bacio vrećicu s novcem, ona se dala u bijeg.

Uzeli mu novac da ga “zaštite od koronavirusa”

Isto tako, postoji sumnja da su 48-godišnjakinja, 24-godišnjakinja i za sada nepoznati muškarac oštetili 86-godišnjaka. Oni su pak 9. rujna 2021. godine oko 11.35 sati kontaktirali umirovljenika, lažno se predstavili kao bankarski službenici te rekli da će mu doći uzeti novac koji je potrebno zaštititi od koronavirusa. Do stana u Kuzminečkoj ulici došao je nepoznati muškarac da bi mu oštećeni, ne sumnjajući u njegove navode, zatim i predao novac.

Materijalna šteta pričinjena ovim djelima iznosi oko 285.000 kuna.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su predani pritvorskom nadzorniku, dok je Posebno izvješće dostavljeno nadležnom državnom odvjetništvu, izvijestila je jučer Policijska uprava zagrebačka.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap