Baku nagovorili da podigne ušteđevinu, ali na kraju joj je proradio ‘kliker’…

Jasmina Grgurić Zanze
2. prosinca 2021.
Novosti
A- A+

Već dobro uhodani kriminalci koji zovu starije osobe predstavljajući se kao djelatnici banke i policajci, uvjeravajući ih da im predaju životnu ušteđevinu zbog sumnje u lažne novčanice, pokušali su nasamariti i jednu baku iz Međimurja. No, u zadnjoj fazi prijevare ona je srećom shvatila da je riječ o prijevari.

Foto: Unsplash

Bez stotina i stotina tisuća kuna ostali su brojni umirovljenici koji su zbog vjerovanja u priču o lažnim novčanicama u banci podizali svoje životne ušteđevine te ih predavali lažnim policajcima. Umalo se isto dogodilo jednoj baki u Međimurju, no na samom kraju posumnjala je da bi se moglo raditi o prijevari.

Lažni policajci rekli da će doći preuzeti novac

“Starija osoba zaprimila je telefonski poziv od nepoznate žene koja joj se lažno predstavila kao djelatnica banke te kroz razgovor s njom uspjela doći do informacije o visini njezine ušteđevine. Nakon tog razgovora, stariju osobu je kontaktirao nepoznati muškarac koji se predstavio kao policijski službenik.

brojilo za truju
Policija ulovila prevarante koji su pljačkali starice, objavili su koje metode koriste

Informirao ju je kako policija obavlja provjere banaka koje isplaćuju krivotvorene novčanice te uvjerio žrtvu da podigne svu ušteđevinu kako bi provjerili jesu li novčanice ispravne ili krivotvorene. Dao joj uputu da će na njenu adresu stanovanja doći dva policijska službenika u civilnoj odjeći, a koja će preuzeti novac te ga provjeriti.

Kako je posumnjala da se radi o prijevari, odlučila je o tome odmah obavijestiti policiju, izvijestila je ovih dana Policijska uprava Međimurska koja istražuje slučaj.

Ne dozvolite nepoznatima da uđu u vaš dom

Prevaranti sve češće dolaze na kućne pragove nudeći razne usluge i proizvode, a nerijetko navode kako obavljaju razne službene poslove lažno se predstavljajući kao policajci, djelatnici raznih inspekcijskih službi, HEP-a, HRT-a i slično. Stariji građani u najboljoj vjeri pristaju na suradnju i razgovor te time postaju žrtve prevaranata.

Policija stoga savjetuje građanima da ni u kom slučaju bez dobre prethodne provjere ne dozvole nepoznatim osobama ulazak u njihov dom, a svaku sumnjivu situaciju i osobu da odmah prijave policiji, pozivom na 192.

U cilju sprječavanja ovakvih prijevara, policija građanima, posebno starijima, savjetuje:

  • nikada ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ;
  • ako se nepoznate osobe predstave kao djelatnici policije, HEP-a, HRT-a ili nekih drugih službi, obavezno ih zatražite na uvid službenu iskaznicu koju su takve osobe dužne posjedovati te vam dati na uvid (iskaznica s fotografijom). Ako i dalje sumnjate telefonski provjerite u instituciji iz koje dolaze.
  • ne dajte se zavesti uvjeravanjem nepoznatih osoba, njihovim titulama i sličnim nastupima;
  • ne nasjedajte na upornost nepoznatih osoba koje vam pod svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom nuđenja na prodaju „po povoljnim cijenama“ raznih uređaja i predmeta (medicinskih pomagala, npr. masažera, knjiga, posteljine, suđa, kućanskih uređaja i sličnog), zatim „bolesti“, traženja milostinje i sličnog – jer se izlažete riziku;
  • samo nekvalitetna, neoriginalna i roba sumnjivog porijekla može se prodavati po znatno nižim cijenama od uobičajenih;
  • kada ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama te zamolite nekog od susjeda da vam se pridruži;
  • upamtite, još bolje zapišite registracijsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe dovezle te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila;
  • pokušajte dobro upamtiti izgled prevaranata, visinu, stas, boju kose i očiju, karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično);
  • od izuzetne važnosti je da članovi obitelji koji se brinu o starijim ukućanima, vrlo često ih upozoravaju o mogućim prevarantima, uz opetovano ponavljanje savjeta.

Posumnjate li u nekoga, a posebice ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, ODMAH obavijestite policiju na broj 192!

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap