Starci tužni jer nema više djece koja bi ukrala pokoju zrelu jabuku iz dvorišta

Jasmina Grgurić
5. listopada 2018.
Novosti
A- A+

“Nema djece da nam kradu jabuke. A sve otvorene kapije držimo, svaka kuća! Prije neki dan naišlo Ciganče kod komšije Ilije, popelo se na drvo, bere i jede, a nama drago. Kad se najelo, ode, a po nama opet tuga. Djece nema!”

Norvežani višak jabuka ostavljaju na ogradi za prolaznike Foto: Facebook

Društvenim mrežama ovih dana kruži fotografija iz Norveške s jabukama. Naime, Norvežani višak jabuka nakon berbe stavljaju u vrećice i objese ih za vanjsku stranu ograde kako bi si ih uzeli prolaznici. Način je to da se spriječi propadanje i bacanje voća nakon dozrijevanja, a ujedno omogući ljudima da ga besplatno pojedu.

Na ovu hvalevrijednu društvenu pojavu na svom facebook profilu osvrnuo se bosansko-hercegovački kolumnist Dragan Bursać koji je opisao kako su starci u njegovu selu tužni, jer nema više djece koja bi ukrala pokoju zrelu jabuku iz njihovih dvorišta.

“U mojim rodnim Bursaćima rodile jabuke, pa prerodile. Gledam onih nekoliko staraca, sakupili se oko jabuke, koju težina ploda u zemlju spušta. Sakupili se pa suze puštaju po jabuci.

– Aman uzaman ljudi, što plačete, šta vam je? Pa prerodilo, zar niste srećni?

-Nismo moj Gagi, nema djece da nam kradu jabuke. A sve otvorene kapije držimo, svaka kuća! Prije neki dan naišlo Ciganče kod komšije Ilije, popelo se na drvo, bere i jede, a nama drago. Kad se najelo, ode, a po nama opet tuga. Djece nema!

Ja im pokažem fotografiju norvešku, navodno, te će jedna baka:

-Moj Gagi, da smo mi vako dijelili kad nam je bio vakat, možda se djeci ne bi radovali samo u agustu kad na raspust iz Slovenije dođu.

Reče to i pruži mi jabuku. Zagrizoh, a ono djetinjstva puna usta.”

Starci tužni jer nema više djece koja bi ukrala pokoju zrelu jabuku iz dvorišta
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap