Socijalni radnici: Korisnici domova za starije nas napadaju jer se pridržavamo mjera Stožera

Josip Mihaljević
16. svibnja 2020.
Novosti
A- A+

Predsjednik Hrvatske komore socijalnih radnika Antun Ilijaš gostovao je jučer na N1 televiziji gdje je govorio o problemima s kojima se socijalni radnici susreću u korona krizi. Prije desetak dana su iz Komore upozorili da korisnici domova ponekad napadaju socijalne radnike jer zbog pridržavanja protuepidemijskih mjera.

antun ilijaš

Foto: Antun Ilijaš | Youtube screenshot

Antun Ilijaš, predsjednik Hrvatske komore socijalnih radnika, gostovao je jučer na N1 televiziji gdje je govorio o problemima socijalnih radnika, mahom u domovima za starije.

Prije desetak dana Komora je poslala dopis ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću, Stožeru civilne zaštite te Ministarstvu unutarnjih poslova zbog prijetnji koje socijalni radnici u domovima dobijaju jer se pridržavaju mjera koje je propisao Stožer:

“Prethodnih nekoliko dana zaprimili smo veći broj obavijesti od članova ove Komore, a koji su zaposleni u domovima za starije osobe u različitim dijelovima Republike Hrvatske o optužbama i prijetnjama koje primaju od članova obitelji i drugih bliskih osoba korisnika domova za starije osobe. Osim toga, prijetnje su im upućene i od strane samih korisnika domova”, upozorili su iz Komore.

Dodali su kako u domovima pokretni korisnici žele nesmetano izlaziti van, a članovi obitelji ih žele posjetiti unatoč jasnim uputama i zabranama Stožera civilne zaštite.

“Socijalne radnike i druge djelatnike domova se optužuje da korisnike smještaja u domovima za starije osobe drže u zatočeništvu”, upozorili su u pismu medijima.

“Profesija socijalnog rada je važna i to se najbolje vidi u kriznim situacijama”

U jučerašnjem nastupu na N1 televiziji Ilijaš je kazao kako su pritisci na socijalne radnike manji od kada su se mjere relaksirale, a očekuje da će se situacija dodatno popraviti u narednim tjednima.

“Stožer smo zamolili da se jasno odredi oko toga da socijalni radnici i drugi zaposlenici domova za starije odgovaraju preporukama Stožera i da ne moramo biti žrtve toga. Važno je i da ljudi koji su odgovorni u domovima kažu da se zaposlenici i stanari domova moraju pridržavati mjera koje je propisao stožer i Ministarstvo”, kazao je Ilijaš.

Domovi su “zaključani” za posjetitelje od kraja veljače, a tijekom epidemije mjere su postajale jače i jače. Neki domovi su čak prešli na model rada u kojem zaposlenici žive i rade u domu, a sve kako bi se smanjila šansa od proboja koronavirusa.

“To izaziva tjeskobu, brigu i ljutnju, a jednako tako i njihovim obiteljima koje bi željeli vidjeti”, upozorio je Ilijaš.

Resorno ministarstvo i HZJZ su više puta mijenjali upute, a Ilijaš kaže kako su one sada jasne i da je pritisaka sve manje.

“Mi imamo jš četiri žarišta u domovima, gdje zaposlenici zbog mjera žive s korisnicima. to su prepreke i teškoće s kojima se susreću svi zaposlenici domova za starije”, kazao je.

Ilijaš je naglasio kako su svo ovo vrijeme socijalni radnici pružali podršku korisnicima domova za starije. Zaključio je kako socijalni radnici u ovoj priči rade važan posao koji je posebno vidljiv u kriznim situacijama.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap