Slovenski umirovljenici opet na vlasti: S Janšom će stvoriti novi demografsko-mirovinski fond

Josip Mihaljević
4. ožujka 2020.
Novosti
A- A+

Janez Janša novi je premijer slovenske vlade, a jučer je u uvodnom govoru u parlamentu iznio glavne točke programa njegove četveročlane koalicije u kojoj sudjeluje i Demokratska stranka umirovljenika.

janša

Foto: Janez Janša | Youtube screenshot

Janez Janša novi je slovenski premijer, a vladu će sastaviti čak treći puta u povijesti. Ovoga puta je recept za uspjeh bio četveročlana koalicija gdje uz njegov SDS (Slovenska demokratska stranka) u vlasti sudjeluju Stranka demokratskog centra (SMC), kršćansko-demokratska Nova Slovenija (NSI) i Demokratska stranka umirovljenika (DeSUS), piše glasistre.hr.

Janša je jučer u slovenskom parlamentu, u kojem imaju većinu s ukupno 48 od 90 zastupnika, predstavio plan i program svoje vlade.

Glavne programske smjernice idu u smjeru debirokratizacije državnog aparata i ukidanje nepotrebnih administrativnih propisa koji su prepreka za nove investicije i zapošljavanje. Prema najavi, Slovenija treba temeljitu decentralizaciju, a sve nove državne institucije koje će se osnovati trebale bi imati sjedište izvan Ljubljane.

Najavljeni su rezovi u socijalnoj politici koja je rezultirala “jednakošću u siromaštvu”, a Janša je kazao kako je posao države osigurati “jednake startne mogućnosti za uspjeh u životu”, na bazi konkurentnosti.

Demokratska stranka umirovljenika osigurala je i neke promjene u mirovinskom sustavu. Koalicijskim ugovorom utvrđeno je stvaranje posebnog demografsko-mirovinskog fonda za isplatu mirovina budućih generacija, a taj bi se fond trebao puniti rasprodajom državne imovine.

To je nešto starija ideja prema kojoj bi se državna imovina podijelila u dva stupa – prvim će stratešku imovinu koja nije na prodaju, a drugim stupom bi upravljao demografski fond koji bi od prodaje mogao zaraditi između dvije i tri milijarde eura. Sredstva od prodaje neće se moći koristiti duže vremensko razdoblje, a dodatnom kapitalizacijom bi se osigurali novci za mirovine budućih slovenskih umirovljenika.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap