Slovenci dobivaju premijera iz umirovljeničkih redova? Erjavec privremeno povukao kandidaturu

Josip Mihaljević
20. siječnja 2021.
Novosti
A- A+

Možete li zamisliti Hrelju ili predsjednika HSU-a Veselka Gabričevića u fotelji predsjednika vlade? Nešto slično bi se moglo dogoditi u susjednoj Sloveniji gdje je šef umirovljeničke stranke DeSUS vrlo blizu tome, no planove mu je malo poremetio koronavirus.

karl erjavec

Foto: Karl Erjavec | Youtube screenshot

U Sloveniji bi se moglo dogoditi da predsjednik umirovljeničke stranke DeSUS Karl Erjavec postane novi mandatar vlade, piše Index.hr. Oporbeni blok, nazvan Koalicija ustavnog luka (KUL) kandidirao je Erjevca za mandatara, no on je objavoi kako se “privremeno povlači” dok se ne uspostave uvjeti za normalan rad svih zastupnika u parlamentu.

Naime, devetorica parlamentarnih zastupnika prošloga su petka sudjelovali na zatvorenom sastanku s direktorom obavještajne službe SOVA Janezom Stušekom, a njemu je naknadno potvrđena zaraza koronavirusom. Zbog toga devetorica zastupnika neće moći sudjelovati na glasanju o povjerenju vladi i mogućem imenovanju novog mandatara bilo zbog zaraze ili zbog izolacije.

Slovenski umirovljenici ruše vladu, a premijer bi mogao postati baš njihov predsjednik

“Zbog odgovornog postupanja i kako bi se osiguralo zdravlje svih sudionika na planiranoj sjednici parlamenta, odlučio sam privremeno povući svoju suglasnot na kandidaturu za predsjednika vlade, i to sve dok se ne uspostave uvjeti za normalan rad svih zastupnika”, poručio je Erjavec putem pisma predsjedniku slovenskog parlamenta Igoru Zorčiču.

Sjednica koja bi se trebala održati već u srijedu automatski je otkazana, a trenutačnog premijera Janeza Janšu nakratko je spasio koronavirus. Inače, oporbeni političari Janši najviše zamjeraju loše snalaženje u epidemiji, pogreške u vanjskoj politici te pritisak na medije i državna tijela.

Slovenci dobivaju premijera iz umirovljeničkih redova? Erjavec privremeno povukao kandidaturu
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap