Skuplji računi, ali i samo plaćanje računa: Fina i Pošta uvele veće naknade

Josip Mihaljević
7. travnja 2022.
Novosti
A- A+

Umirovljenici su na glasu kao redoviti platiše računa. Od skromne mirovine koja sjeda u prvom tjednu u mjesecu odmah podmire račune, a s ostalim iznosom žive iz dana u dan. Račune, koji su od 1. travnja skuplji, plaćaju najčešće u Pošti i Fini koje su u proteklom razdoblju povećale naknade za tu uslugu.

Ilustracija (Pixabay)

Da od 1. travnja plaćamo skuplje račune za struju i plin, znaju i ptice na grani. Prosječni račun za struju trebao bi biti 9,6, a za plin 16 posto veći. Međutim, pored skupljih računa treba računati i na naknade zbog kojih će samo plaćanje biti još skuplje.

Umirovljenici su na glasu kao redoviti platiše računa, sa skromnom mirovinom račune plate odmah na početku mjeseca. Redovito ih plaćaju u Pošti i u Fini, a te su institucije nedavno povećale naknade za plaćanje računa. Radi se o nešto starijoj vijesti koja je zbog skupljih računa, a i općenitih poskupljenja gdje umirovljenici još revnije moraju paziti na svaku kunu koju potroše.

Iz Fine poručili kako nisu socijalna institucija

Kako je za RTL kazala direktorica Službe za komunikacije FINA-e Irena Svalina, do korekcije cijena moralo je doći:

banka novac bankomat
Banke masovno dižu naknade za podizanje gotovine s vlastitih računa

“Ljudi vole iz svog naslonjača obaviti neke usluge i ne stajati u redu. Zato su se povećali troškovi, kako svima, tako i FINA-i, jednostavno smo morali korigirati cijene”, kazala je Svalina za RTL u veljači.

Povećanje se odnosi na sve račune iznad 259 kuna, ali je maksimalni iznos naknade ostao nepromijenjen. Za račune do 259 kuna naknada ostaje 4,80 kune, ali za sve račune iznad tog iznosa plaćat će se 1,85% uplaćenog iznosa, maksimalno do 75 kuna.

“Mi građanima nudimo usluge i od toga živimo i plaćamo naše zaposlenike. Prema tome, nismo socijalna institucija, nismo u mogućnosti neodrživo držati cijene zato što sustav naprosto ne bi opstao”, objašnjava Svalina.

Još jedna popularna destinacija u kojoj umirovljenici plaćaju račune jest Hrvatska pošta, koja je naknade korigirala još prošloga ljeta. Za račun od 400 kuna prije se plaćalo 7,20 kuna, a po novom  11,44 kune. Rast od 60 posto.

Međutim, iz Pošte su poručili kako trenutačno imaju ugovore s 329 partnera čiji se računi plaćaju bez naknade. Popis možete pronaći OVDJE.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap