Skandal oko mirovina postao još veći: 200 tisuća umirovljenica prima manje nego što bi trebale?

Josip Mihaljević
4. lipnja 2021.
Novosti
A- A+

Veliku Britaniju posljednjih nekoliko mjeseci trese poveći skandal u mirovinskom sustavu i to na štetu više od 200 tisuća umirovljenica. Skupa greška je vrlo vjerojatno administrativne naravi.

umirovljenica

Foto: Unsplash

Veliku Britaniju posljednjih nekoliko mjeseci trese veliki skandal oko isplate mirovina pojedinim ženama koje su od države dobile puno manje nego što bi trebale zbog, navodi se, administrativne greške. Prvo se mislilo da je oštećeno oko 200 tisuća žena, ali stručnjaci kažu da ih je puno više, donosi Financial Times.

U ožujku je njihovo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava otkrilo da oko 200 tisuća umirovljenica, najčešće onih koji su u braku, koje su udovice i koje su starije od 80 trebaju dobiti naknade u ukupnom iznosu od 2,7 milijardi funti jer  su napravili administrativnu grešku i nisu im isplatili dobar dio državnih mirovina puna dva desetljeća. Radi se o iznosu od 23,63 milijarde kuna, više nego polovice ukupnog troška godišnje isplate mirovina u Hrvatskoj.

Oštećene umirovljenice trebale su automatski doživjeti povećanje mirovina zbog zakonskih izmjena, ali do povećanja nije došlo, a problematična je i izjava njihovog ministarstva koje ih nije uputilo da mogu ostvariti zakonsko pravo.

Sada se javio i Sir Steve Webb, bivši ministar mirovinskog sustava, koji kaže da se ne radi samo o 200 tisuća oštećenih žena nego da je prava brojka puno veća.

“Deseci tisuća žena izgubile su golemu svotu novca i to ne svojom krivicom. Činjenica da oni nisu podnijeli zahtjev za ostvarivanjem prava ne može biti opravdanje jer je Ministarstvo potpuno pogrešno informiralo javnost”, kazao je za Financial Times.

Kako se navodi, većina njih je u mirovini prije 2008. godine kada su zakonske izmjene stupile na snagu i povećanja na mirovine zbog raznih naknada trebale su ići automatski. No, išle su automatski samo za one koji su se umirovili nakon tog datuma.

Radi se o bonusu na mirovine za žene u braku koji im svih ovih godina nije bio isplaćen. Tamošnje ministarstvo pravda se birokracijom, ali je također najavilo da planiraju ispraviti ovu nepravdu:

“Žene čiji su muževi ostvarili državnu mirovinu nakon njih, ali prije ožujka 2008., zakonski moraju podnijeti poseban formular za ostvarivanjem ove naknade, a tiskanice smo im poslali četiri mjeseca prije nego što su oni ostvarili uvjete za državnu mirovinu.

Sada poduzimamo radnje koje će ispraviti sve ranije potplaćene mirovine u kojoj su sudjelovale razne vlade i svi oštećeni će biti kontaktirani i dobit će ono što im država duguje”, priopćilo je britansko Ministarstvo mirovinskog sustava.

 

Skandal oko mirovina postao još veći: 200 tisuća umirovljenica prima manje nego što bi trebale?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap