Sindikati uručili otvoreno pismo vladajućima, pročitajte što su im poručili

Josip Mihaljević
12. srpnja 2018.
Novosti
A- A+

I dok su Hrvati zbog pobjede u deliriju slavili pobjedu do sitnih jutarnjih sati, u 8,15 ujutro sindikati su započeli s prosvjednom akcijom protiv prijedloga mirovinske reforme. Predstavnici tri sindikalne središnjice, među kojima su bili i radnici odjeveni u svoja radna odijela, dijelili su saborskim zastupnicima i ministrima letke i tekst otvorenog pisma upućenog predsjedniku Vlade RH, predsjedniku Hrvatskog sabora, ministru rada i mirovinskog sustava i zastupnicima u Hrvatskom saboru.

akcija letak

Foto: Sindikalci su Šukeru (HDZ) uručili svoje pismo | Press

Sindikati su naglasili kako je dosadašnji način vođenja procesa reforme neprimjeren, budući da su sindikati bili uključeni samo na formalnoj razini. Sindikalne središnjice su legalni i legitimni predstavnici radnika, kojih se mirovinska reforma najviše tiče, svoje nezadovoljstvo izrazili su u velikom otvorenom pismu koje su uručili predsjedniku Vlade RH, predsjedniku Hrvatskog sabora, ministru rada i mirovinskom sustava i zastupnicima u Hrvatskom saboru.

“Mirovinska reforma ne vodi se kroz socijalni dijalog već između stranaka na vlasti, koje se nisu pripremile za izmjenu bilo kojeg mirovinskog zakona. Mi inzistiramo da se rad na reformi vrati u radnu skupinu, jer sindikati, kao socijalni partneri, dosad nisu dobili mogućnost ozbiljne rasprave o Vladinim prijedlozima. To nije socijalni dijalog”, poručio je predsjednik SSSH-a Mladen Novosel

Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, optužio je vladajuće da se dodvoravanju strancima:

“Vlast i Vlada se okrenula od ljudi za koje bi trebala raditi. Okrenula se u pravcu recepture Međunarodnog monetarnog fonda, Svjetske banke i Europske komisije. Argumenti su vrlo jasni. Argumenti su na našoj strani, samo je pitanje je li u ovoj vlasti jači argument ili žudnja da se na vlasti ostane”, izjavio je.

Predsjednik Hrvatske udruge radničkih sindikata Miroslav Hrašćanec problematizirao je podizanje dobne granice za ulazak u mirovinu:

“Vlada govori o poticanju duljeg ostanka u svijetu rada. Mi ne vidimo nikakvo poticanje. Riječ je samo o zabrani odlaska u mirovinu, kasnijoj mogućnosti odlaska u mirovinu”, poručio je.

Što stoji u otvorenom pismu kojeg su poslali vladajućima?

Sindikati tvrde kako je resorni ministar više puta dosad u javnosti predstavio prijedloge “cjelovite mirovinske reforme”, a da te prijedloge uopće nije dostavio Radnoj skupini za mirovinsku reformu (RS) koja je na tome trebala raditi.

Sindikati upozoravaju kako se u Radnoj skupini ne vodi dijalog, već  su svedeni samo na skupinu kojoj Ministarstvo rada i mirovinskog sustava bez analitike i argumenata povremeno pokazuje svoje prezentacije.

Stav sindikalnih središnjica je kako se mirovinskom reformom treba postići održivost sustava i adekvatnost mirovina. Također, reformom treba otkloniti ili ublažiti nejednakosti nastale kao posljedice prethodne reforme.

Podsjetili su kako Vijeće EU, vezano uz mirovinsku reformu Hrvatskoj preporučuje ove tri stvari:

1. odvraćanje od prijevremenog umirovljenja,

2. ubrzavanje prelaska na višu dobnu granicu za obavezno umirovljenje i

3. usklađivanje odredbi o mirovinama za posebne kategorije korisnika s općim pravilima za umirovljenje

Tvrde kako Vlada RH na ove ciljeve nastavlja odgovarati selektivno, olako pristajući na prve dvije točke, a oko treće ne predlažu ništa.

Sindikalne središnjice od Vlade RH traže sljedeće:

  • analitičku podlogu temeljem koje predlaže reformska rješenja
  • procjenu učinaka reformskih rješenja koja predlaže
  • pisano očitovanje na argumente koje daju i podatke na kojim ih temelje
  • prijedloge o usklađivanju odredbi o mirovinama za posebne kategorije korisnika s općim pravilima za umirovljenje i
  • vraćanje rada na mirovinskoj reformi u okvire za to formirane Radne skupine i što hitnije sazivanje trećeg sastanka.

Cijelo pismo, sa svim argumentima i podatcima možete pročitati u cijelosti:

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap