Sindikati: “Bilo bi dobro za ovu zemlju da doživi referendum”

Josip Mihaljević
20. rujna 2019.
Novosti
A- A+

Sindikati su danas u podne održali konferenciju za medije oko jučerašnje najave Vlade da će prihvatiti sve zahtjeve njihove referendumske inicijative “67 je previše”. Iako će svi njihovi ciljevi biti “prekopirani” u novi Zakon o mirovinskom osiguranju, sindikati su poručili da nisu euforični i da bi možda bilo dobro da se referendum ipak održi.

sindikati

Foto: Youtube screenshot

Sindikati su održali zajednički sastanak na kojem su odlučili daljnje korake oko referendumske priče i inicijative “67 je previše”. Nažalost, konkretnih zaključaka i dalje nema. Poručili su kako ne mogu stati sa svime što su radili i da su oprezni glede koraka Vlade zbog prijašnjih negativnih iskustava.

Osvrnuli su se na samu proceduru oko referenduma, očekivali su brže djelovanje Vlade koja je potpise provjeravala čitavo ljeto.

“Mi smo cijelu akciju radili zbog umirovljenika, zbog mirovina i zbog radnika. Politika je primijetila situaciju i prilijepila se uz akciju podržavajući je, omogućavajući da prikupljajući i dajući potpise pridonesu i vlastitoj promidžbi”, kazao je Krešimir Sever.

Poručili su kako ne mogu u ovom trenutku odustati od priprema – imaju planove što će se dogoditi u slučaju da se referendum održi i da se referendum ne održi.

Vilim Ribić je novinarima održao govor o prijašnjim iskustvima sindikata oko prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma i pritom naglasio kako bi možda bilo dobro za državu i demokratske procese da se referendum ipak održi. Na pitanja novinara zašto bi se referendum održavao ako će svi sindikalni ciljevi biti ispunjeni, Ribić se pozivao na jačanje demokratskih procesa u državi.

“Bilo bi potrebno da ova zemlja doživi referendum. Unatoč svim našim prijašnjim akcijama, nijedan referendum u zemlji nije proveden. Mi mislimo da bi bilo demokratski dosljedno i korektno da se ovoga puta taj referendum provede. Ne kažem da nećemo biti zadovoljni s ostvarenjem cilja, bit ćemo jako zadovoljni ako se to dogodi, ali referendum je ovoj zemlji potreban. Potrebno je da se i oni građani koji misle drugačije od nas izjasne na tom referendumu. To su principijelna pitanja, ovo sve drugo je pragma, politička pragma”, kazao je Ribić.

Podsjetimo, trošak prošlog referenduma oko ustavne definicije braka koštao je oko 47 milijuna kuna. Prema sindikatima, toliko bi porezni obveznici trebali platiti za održavanje referenduma.

Sindikati: “Bilo bi dobro za ovu zemlju da doživi referendum”
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap