Sindikat zadovoljan obratom: “Neke zemlje EU to smatraju dobnom diskriminacijom”

Josip Mihaljević
16. listopada 2019.
Novosti
A- A+

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel pozdravlja iznenadno odustajanje izmjena Zakona o radu i pratećih zakona o radu. Tvrdi da će buduće propise donositi i mijenjati kroz dijalog jer takav pristup jamči njihovu kvalitetu i održivost.

mladen novosel

Foto: Mladen Novosel, predsjednik SSSH | Youtube screenshot

Vlada je u samo par dana napravila obrat za 180 stupnjeva. Odlučili su odustati od izmjena Zakona o radu i drugih pratećih zakona o radu, što je pozdravio Savez samostalnih sindikata Hrvatske, koji je upravo takav potez prije nekoliko dana zatražio od Vlade.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

mladen novosel
Pročitajte dramatično pismo sindikata Plenkoviću: "Odustanite od ovoga što radite!"

“Savez samostalnih sindikata Hrvatske pozdravlja odluku Vlade RH o povlačenju šest zakona iz područja radnih odnosa iz hitnog postupka kao i najavu da će navedene zakonske prijedloge Vlada dodatno razmotriti sa socijalnim partnerima te ih potom uputiti u redovnu proceduru.

Podsjećamo kako je Savez samostalnih sindikata Hrvatske u otvorenom pismu predsjedniku Vlade, Andreju Plenkoviću, istaknuo kako bi bilo racionalno i odgovorno odustati od usvajanja izmjena ovih zakona u hitnom postupku, te kako je potrebno provesti prethodnu procjenu učinaka propisa i, prema potrebi, predvidjeti prijelazno razdoblje primjene za sve ili pojedine djelatnosti.

U pismu upućenom 4. listopada, također smo istaknuli da je pri cjelovitom sagledavanju mogućih rješenja za ostvarivanje dogovorenih ciljeva potrebno razmotriti i samu opravdanost zakonske norme o automatskom prekidu radnog odnosa zbog toga što je radnik navršio određenu dob, odnosno stekao uvjete za mirovinu. Naime, u većini zemalja članica Europske unije ne postoji zakonska odredba o automatskom prekidu radnog odnosa zbog dobi i/ili stjecanja uvjeta za mirovinu, dok se u nekima, poput Poljske, Austrije i Slovenije to čak smatra izravnom diskriminacijom radnika na osnovu dobi.

Želimo vjerovati kako je Vlada ovako postupila „pod teretom argumenata“ odnosno da je spremna buduće propise donositi i mijenjati kroz dijalog jer samo takav pristup jamči njihovu kvalitetu i održivost.

Podupirući nastojanje države da onima koji mogu i žele omogući dulji ostanak u svijetu rada, SSSH još jednom ističe da će ovakav će pristup, uz bolje promišljanje točnog načina i tijeka njegovog uvođenja, tražiti i modernizaciju sustava socijalne sigurnosti kao i razvoj mehanizama za primjenu Europskog stupa socijalnih prava. Na tome Savez samostalnih sindikata Hrvatske već sustavno raditi”, stoji u priopćenju SSSH-a koje potpisuje predsjednik Mladen Novosel.

Vlada prije par dana objašnjavala zašto je hitan postupak nužan

Ništa od rada do 68. godine? Vlada povlači zakone iz saborske procedure!

Isto to pismo koje je sindikat uputio prije 12 dana Vladi, može se naći i u dokumentima javnog savjetovanja, u kojem su također apelirali da se odustane od hitne procedure izmjena Zakona o radu.

Međutim, Vlada je prije nekoliko dana imala potpuno drugačije mišljenje od onog kojeg je danas prezentirala javnosti. Tada su govorili ovako:

Copy link
Powered by Social Snap