Sindikat umirovljenika pred Vladom: Prosvjed će već danas uroditi plodom?

Josip Mihaljević
31. listopada 2019.
Novosti
A- A+

Ni kiša nije mogla zaustaviti Sindikat umirovljenika Hrvatske da se danas pojavi pred Vladom. Premijeru su uručili drugo otvoreno pismo u kojem traže da ih se prestane ignorirati i da se napokon poveća cenzus za dopunsko zdravstveno osiguranje.

SUH

Foto: Mirovina.hr

Petnaestak članova i simpatizera Sindikata umirovljenika Hrvatske već drugi četvrtak prosvjeduje na Markovom trgu. Traže hitno povećanje cenzusa za dopunsko zdravstveno osiguranje, a premijeru i članovima Vlade su uručili drugo otvoreno pismo u kojem su obrazložili svoje stavove.

Čak i ovaj ljudstvom maleni prosvjed mogao bi uroditi plodom već danas. Predsjednica Sindikata umirovljenika Jasna A. Petrović objasnila nam je kako se prosvjed organizirao iz vana, na kiši, ali i u zgradi Hrvatskog sabora:

“Mi smo ovdje na kiši, ali imamo i akciju u Saboru. Dogovorili smo s predsjednicom Matice umirovljenika Višnjom Fortunom da podijeli naše pismo i saborskim zastupnicima, a prvi rezultati se već naziru. Naši zahtjevi trebali bi biti uvršteni u dnevni red Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku već danas”, kazala nam je.

Neslužbeno smo doznali kako bi zahtjeve Sindikata umirovljenika mogao podržati i saborski klub zastupnika Milana Bandića, koji trenutačno vladajućoj koaliciji drži većinu u parlamentu.

O čemu se radi i što bi umirovljenici mogli dobiti?

Sindikat umirovljenika je u otvorenom pismu kazao kako cenzus za besplatno dopunsko osiguranje nije promijenjen već 15 godina. On danas iznosi 1.939 kuna za samca i 1.516 kuna za člana zajedničkog domaćinstva, što je čak 22 posto ispod linije siromaštva.

Dva puta godišnje događa se i usklađivanje mirovina, što nekolicinu tisuća umirovljenika za nekoliko kuna prebaci preko te granice, a ti ljudi gube pravo na besplatno dopunsko osiguranje.

“Naše okupljanje prošlog četvrtka ste ignorirali. Na naše otvoreno pismo nismo dobili vaš odgovor zašto ne želite mijenjati cenzus, što dovoljno govori o vašem odnosu prema najsiromašnijim pripadnicima društva. Na stotine telefonskih poziva svjedoče o hitnosti rješavanja ovog pitanja, jer najsiromašniji više naprosto ne odlaze liječniku. Nemaju za dopunsko. Nemaju za lijekove”, stoji u otvorenom pismu.

Samo ove godine, tvrdi Sindikat umirovljenika, bez prava na besplatno dopunsko osiguranje ostalo je deset tisuća umirovljenika, a taj će broj iz godine u godinu rasti.

“Ima li to logike? Naravno da nema!”

Povlasticu besplatnog dopunskog osiguranja danas uživa 163.000 umirovljenika, a taj broj pada iz godine u godinu.

“Gorko zvuči vaše hvaljenje kako ste u mandatu ove Vlade povećali mirovine za 11 posto, a prava istina je da to nije bio čin vaše dobre volje, već ste na to bili primorani zakonskim odredbama. Iako su u proteklih 15 godina plaće porasle oko 35 posto, a mirovine 28 posto, cenzus je ostao isti. Ima li vam to logike? Naravno da nema”, stoji u pismu upućenom Vladi.

Sindikat je upozorio da se umirovljenike zavlači 15 godina i to “hladno, proračunato i bezobzirno”.

Iz tog razloga Sindikat umirovljenika Hrvatske i Matica umirovljenika Hrvatske predlažu da se prihodovni cenzus utvrđuje automatski prema liniji siromaštva koju jednom godišnje objavljuje Državni zavod za statistiku.

“To bi značilo da bi pravo na besplatno dopunsko osiguranje trebali imati svi samci s manje od 2.485 kuna, a uskoro ćemo znati je li oko toga postignut minimalni konsenzus”, zaključuje se u pismu.

SUH

Foto: Mirovina.hr

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap