Sindikat i Matica pisali Plenkoviću, traže da Vlada i Sabor ne prihvate prijedlog za starije vozače!

Jasmina Grgurić Zanze
19. ožujka 2019.
Novosti
A- A+

Sindikat umirovljenika i Matica umirovljenika pisali su danas premijeru Andreju Plenkoviću kako bi upozorili na diskriminaciju starijih osoba koja proizlazi iz prijedloga za izmjene Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Naime, predlaže se da svi vozači stariji od 67 godina moraju proći obavezni liječnički pregled kako bi produljili vozačku dozvolu. Upozoravaju da je riječ o nepotrebnom trošku te kako nema stručne podloge za ovakav prijedlog. Premijera traže i da se sastane s predstavnicima umirovljenika zbog potrebe uvođenja hitnih mjera za borbu protiv siromaštva starijih osoba.

Jasna A. Petrović (Foto: Mirovina.hr) i Višnja Fortuna (Snimak zaslona: HRT)

Sindikat umirovljenika i Matica umirovljenika već duže vrijeme bore se protiv uvođenja obveznih liječničkih pregleda za starije vozače, a takav prijedlog uskoro će se naći pred Vladom i Saborom. Kako do toga ne bi došlo, uz niz argumenata, premijeru su pisale predsjednice dvaju najvećih umirovljeničkih predstavničkih udruženja, Jasna A. Petrović (SUH) i Višnja Fortuna (MUH). No, Andreja Plenkovića traže i sastanak kako bi se uvele hitne mjere za borbu protiv siromaštva starijih osoba.

Njihovo pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani gospodine Plenkoviću,

Matica umirovljenika i Sindikat umirovljenika Hrvatske obraćaju Vam se u ime 1,24 milijuna umirovljenika, kao ravnopravnih građana, da ih se ne diskriminira u najnovijim prijedlogu za izmjene i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

U proceduri je rasprava vezana za donošenje izmjena i dopuna toga zakona po kojem se za sve starije 67 godina uvodi obvezni zdravstveni pregled kod (nepoznatog) liječnika medicine rada za 350 kuna godišnje, iako je postojećim zakonskim rješenjem to regulirano posve sukladno europskoj praksi na način da se dobno ograničenje pri produljenju vozačke dozvole ne postavlja (Njemačka, Francuska, Belgija) ili se traži besplatna potvrda od liječnika primarne zdravstvene zaštite koji poznaje pacijentove dijagnoze i terapiju.

Građani oštro osuđuju preglede za vozače starije od 67: “Starost uvodimo kao krimen”

Slično rješenje je nedavno prihvaćeno u Zakonu o nabavi i posjedovanju oružja građana na zahtjev lovaca i branitelja, a istodobno se uvodi dobni limit i obveza plaćanja od strane starijih vozača. Ne samo da takvo rješenje nema logike, već je i diskriminatorno te novi teret za masovno osiromašene starije osobe. Poznato Vam je da je više od  98 posto svih mirovina ispod prosječne plaće, a čak 52 posto ispod hrvatske linije siromaštva, tako da bi zakonska promjena imala i socijalne posljedice za obitelji oko 220.000 vozača starijih od 67 godina.

K tome, u obrazloženju za javno savjetovanje, kroz koje su svi prijedlozi umirovljeničkih udruga o zadržavanju postojećeg zakonskog rješenja odbijeni, želi se stvoriti privid da se radi o „implementaciji Direktive (EU) 2018/645 u pravni sustav Republike Hrvatske“. Provjerili smo, gospodine Predsjedniče, ali u tekstu te Direktive od 1. travnja 2018. nigdje se ne navodi ništa vezano uz vozače starije od 65 ili 67 godina.

U službenim analizama se potvrđuje da su glavni uzroci prometnih nesreća prebrza vožnja i alkohol,  a to nije karakteristika starijih vozača. Prema podacima iz biltena MUP-a, u Hrvatskoj je registrirano 2,337 milijuna vozača od čega je 282.000 starijih od 65 godina. To znači da ukupno ima 12,06 posto vozača starijih od 65 godina, a prema načelu pretpostavljene krivnje uzrokovali su 10,5 posto nesreća, a to znači manje od svog udjela u ukupnom broju vozača (jedini javno dostupni podaci su za 2017.).

Napominjemo da je od ukupnog broja poginulih pješaka u prometu čak 62,5 posto starijih osoba od 65 godina i da je to podatak koji bi i za Vladu trebao biti alarmantan, kao i društveni položaj umirovljenika i starijih osoba u cijelosti.

Protiv pregleda za vozače starije od 67: Šest argumenata Sindikata i Matice umirovljenika

Zabrinjava nas i to da predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova, kao predlagatelja ovih izmjena, tvrde kako je o svemu „odlučila struka“, dok smo od Ministarstva zdravstva na sastanku organiziranom za Nacionalno vijeće umirovljenika i starijih osoba saznali kako nisu bili upoznati s navedenim izmjenama zakona, niti davali ikakva stručna mišljenja.

Stoga, gospodine Predsjedniče Vlade, Matica umirovljenika i Sindikat umirovljenika pozivaju Vladu i Sabor da ne prihvate prijedloge kojima bi se u navedeni Zakon unijele odredbe s ovako postavljenim, a prije svega diskriminirajućim odnosom prema starijim osobama.

Predlažemo, a to smo već učinili i preko Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe, da sadašnji, važeći Zakon o sigurnosti prometa na cestama u Republici Hrvatskoj, koji je usklađen s europskim propisima, ostane na snazi u onom dijelu koji se odnosi na starije vozače, jer nema stručnih podloga niti argumenata za njegove promjene.

Vjerujemo, poštovani gospodine Predsjedniče Vlade, da ćete prihvatiti našu zamolbu za primanje na što skoriji razgovor s predstavnicima dvaju najvećih umirovljeničkih udruga koje zastupaju oko 350.000 svojih članova te 1,2 milijuna umirovljenika, na temu uvođenja hitnih mjera za borbu protiv siromaštva starijih osoba.”

 

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap