Sezonska prognoza: Meteorolozi otkrili kakvo nas ljeto očekuje

Milan Dalmacija
2. lipnja 2023.
Novosti
A- A+

Državni hidrometeorološki zavod izdao je sezonsku prognozu za ljeto. Prema njoj izgledno je da će sljedeća tri mjeseca biti toplija od prosjeka. No, oborine je teže prognozirati pa i dalje postoji mogućnost poplava u pojedinim krajevima. Stoga meteorolozi savjetuju građanima da prate dnevne i tjedne prognoze.

Ilustracija: Unsplash

Protekli svibanj bio je poprilično tmuran i kišovit. Ponegdje je u samo nekoliko dana palo kiše za čitavo proljeće, o čemu smo već pisali, zbog čega su se brojne rijeke izlile te poplavile gradove i napravile veliku štetu. No, s početkom lipnja počinje i klimatološko ljeto, što je pravi trenutak da Sektor za vremenske i pomorske analize i prognoze Državnog hidrometeorološkog zavoda objavi svoju sezonsku prognozu za ljeto.

Toplije od prosjeka

vruce
Civilna zaštita ususret vrućinama objavila preporuke za zaštitu zdravlja

Prema dostupnim materijalima i uz veliku mogućnost ostvarenja prognoza, pogotovo za Jadran, ljeto će biti toplije od prosjeka u sva tri mjeseca. Veća odstupanja od temperaturnog prosjeka moguća su na obali, naročito u lipnju i kolovozu. Iz DHMZ-a napominju da takva prognoza uključuje mogućnost znatnog odstupanja minimalne temperature, što znači da je moguće da će noći na Jadranu biti toplije od uobičajenog.

Što se tiče cijele Hrvatske, postoji mogućnost pojave toplinskih valova. No, sezonske prognoze nisu toliko detaljne, pa je teško reći kada i gdje će se toplinski valovi pojaviti i koliko će trajati. Ipak, ako se dogode, potrebno je slijediti ove savjete, što se naročito odnosi na starije osobe i kronične bolesnike.

Ista je stvar i s možebitnim prodorima hladnijeg zraka, koji će ponekad spustiti temperaturu na ispodprosječne razine. Stoga bi građani, savjetuju meteorolozi, trebali pratiti vremenske prognoze za kraća razdoblja, odnosno za tjedan dana unaprijed. Te će prognoze, bude li potrebno, sadržavati i upozorenja o toplinskim valovima.

Oborine će varirati

Meteorolog otkrio razmjere poplava: 'Kad se zbroji pet-šest dana, dobijemo količinu kiše koja padne u jednom proljeću'

Govoreći o oborinama, njihovo prognoziranje puno je složenije, osobito u tromjesečnom razdoblju. Samim time pouzdanost takvih prognoza je manja. Trenutni pokazatelji govore kako bi sezonska količina oborina trebala biti oko prosjeka.

Više kiše od prosjeka trebalo bi pasti u srpnju te ponekad u lipnju. S obzirom na geografiju i učestale pljuskove, padaline bi mogle tijekom ljeta mogle biti nejednako raspoređene. To znači da bi ponegdje s jednim pljuskom moglo pasti kiše u količini tjednog, možda i mjesečnog prosjeka, dok bi drugi krajevi mogli ostati suhi i po nekoliko tjedana.

Naročito se to odnosi na kolovoz u kojem bi, prema sadašnjim prognozama, trebalo biti manje oborine. No, to ne isključuje mogućnost pljuskova. Meteorolozi stoga savjetuju građanima da prate kraće prognoze, za dva do tri dana unaprijed te posebna upozorenja na opasne vremenske pojave, što često nazivamo meteoalarmima.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap