Sever: Bez dizanja plaća i mirovina nema pravog sučeljavanja s rastom cijena

Josip Mihaljević
4. travnja 2022.
Novosti
A- A+

Vladin paket pomoći protiv poskupljenja stupio je na snagu. Među građanima se ne osjeća golemo olakšanje iako je paket težak gotovo 5 milijardi eura. Sindikalist Krešimir Sever kaže da je izostalo ono ključno, a to je rast plaća i mirovina. Kaže da bez toga nema ni pravog sučeljavanja s poskupljenjima koja su prisutna i koja će se nastaviti.

Krešimir Sever (Snimak zaslona/RTL Danas)

I poslodavci i sindikati složni su oko toga da Vladin paket pomoći oko poskupljenja nije dostatan, piše rtl.hr. Pred poduzetnicima je od svibnja novo veliko poskupljenje električne energije, a predsjednik udruge Glas poduzetnika kaže kako će se time samo nastaviti ciklus inflacije:

“Od 1. 5. ide opet veliko poskupljenje za poduzetnike, znatno manje za građane, što, naravno, podržavamo, ali tri puta skuplja struja za poduzetništvo  znači ujedno i opet nastavak inflacije, opet nastavak problema”, kazao je Bujas za RTL.

Bujas upozorava da poduzetnicima u tom slučaju jedino preostaje povećati cijene što  na kraju plaćaju sami građani. Predsjednik NHS-a Krešimir Sever više je puta u javnosti upozorio da trgovci, unatoč nižem PDV-u, ne moraju spustiti cijene.

“Više bih rekao da imamo često puta ono što je zakonom zabranjeno, a to je kartelno dogovaranje i da zapravo je tu nešto što se ne bi smjelo događati da se dogovaraju svi skupa”, kazao je Sever za RTL.

Bujas traži nižu stopu PDV-a i reforme koje će “olakšati” državni aparat.

“Ne može u zadnjih deset godina otići nas 400 tisuća iz Hrvatske, a zaposlit se 100 tisuća ljudi u birokraciji. To je nemoguće nahraniti”, smatra Bujas.

Sever, pak, smatra da se država sa inflacijom niti ne suočava jer je izostalo ono ključno – rast plaća i mirovina:

“Bez dizanja plaća i mirovina nema pravog sučeljavanja ovakvom rastu cijena, a pogotovo ovom koji se tek najavljuje”, zaključio je Sever za RTL.

Sever: Bez dizanja plaća i mirovina nema pravog sučeljavanja s rastom cijena
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap