Šest savjeta: Kako se postaviti kada se rastaju roditelji vaših unuka?

Jelena Ratko
27. travnja 2018.
Novosti
A- A+

Rastava braka utječe na sve članove obitelji, pa tako i djedove i bake. Osim što im je potresna sama činjenica da njihovo dijete prolazi kroz rastavu, dodatna situacija koja se pojavljuje jest ona koja se tiče kontakta s unucima. Međutim, mnogi su već djedovi i bake uspješno održali odnose s unucima, bez obzira na to s čije strane obitelji dolaze – mamine ili tatine. Evo kako.

Foto: pixabay.com

Prema podacima Hrvatskog zavoda za statistiku, 40 posto brakova u Hrvatskoj okonča rastavom. Brojka je sve veća kako godine odmiču te razvod braka nikome više nije strana pojava ili tabu tema. Naravno, on će utjecati na promjene odnosa unutar obitelji i potrebno je vrijeme da se svi članovi priviknu na novonastalu situaciju. Međutim, između djedova i baki i njihovih unuka situacija se ne mora promijeniti ako se stvari “ispravno” poslože. Donosimo vam listu savjeta za ophođenje prema unucima u danoj situaciji.

Ostanite u dobrim odnosima sa svojim djetetom

Tu sve počinje. Radi svojih unuka, bez obzira na to kakva je situacija, pokušajte ostati u dobrim odnosima s odraslim djetetom koje prolazi kroz rastavu braka. Ne možete učiniti puno, no bit će dovoljno da ste uz njega/nju kao rame za plakanje i uho za slušanje. Vaše dijete vjerojatno je suočeno s visokim razinama stresa, istovremeno s osjećajem tuge, što može rezultirati neuobičajenim ponašanjem. U tim trenucima (pogotovo), budite uz svoju djecu, podsjetite ih na lijepe stvari koje su im se u životu dogodile i uvjerite ih da će sve doći na svoje.

Bake i djedovi su ti koji mogu poraditi i na odnosu roditelj-djeca. Vaš je zadatak da održite vezu između svoga djeteta, koje prolazi kroz teško životno razdoblje, i njegove djece, bez obzira na njihovu dob i razinu razumijevanja stanja stvari. Neprihvatljive oblike ponašanja i neprimjerene “odgojne metode” (kao što je nasilje) nipošto nemojte tolerirati – tu ste da pružite utjehu svome djetetu, ali i da budete glas razuma kada njemu ponestane racionalnosti. Vaši unuci cijenit će ako njima podarite svoju pažnju i naklonite im se u načinima razmišljanja. Oni su ti koji su odjednom ostali bez velikog dijela roditeljske pažnje jer su im roditelji koncentrirani na druge stvari. Budite podrška najmlađim članovima obitelji koliko i ovima iz generacije prije njih.

Ne zauzimajte se previše samo za jednu stranu u sukobu

Vaša uloga nije pronaći krivca niti se miješati u odnos svoga djeteta i bračnoga partnera. Unuci će najviše cijeniti vaš neutralan stav i nepristranost. Oni su, moguće je, već izloženi svakodnevnim prepirkama i raspravama vlastitih roditelja oko povoda za rastavu braka. Vi im zaokupite misli drugim stvarima. Ništa im neće značiti negativno mišljenje bake ili djeda o nekome od njihovih roditelja – doživjet će to samo kao dodatan razdor unutar obitelji.

Foto: pixabay.com

Važno je i da zadržite svoj stav prema novonastaloj situaciji i u blizini vlastite djece. Nemojte im otvoreno zamjerati, barem u početku – moglo bi se negativno odraziti na vaš odnos s unucima ako se njihovi roditelji distanciraju od vas.

Ne iskorištavajte unuke za ispunjavanje vlastitih želja

Bez obzira na njihovu dob, vaši su unuci vjerojatno mudriji nego što mislite i lako će shvatiti da ih se iskorištava. Nemojte ih pokušavati “prevariti” ni na koji način. Ako za cilj imate poboljšanje odnosa vaših unuka s njihovim roditeljima, primjerice, porazgovarajte otvoreno s njima o tome što mislite, bez da zauzmete stranu samo jednoga roditelja. Možete se usredotočiti na razgovor o važnosti njegovanja odnosa s roditeljima, o zabavi koju je moguće imati samo s mamom, ali onda i samo s tatom i sl.

Slično tome, nemojte pred unucima “pljuvati” po njihovoj majci ili ocu, bez obzira na to radi li se o vašem djetetu ili o drugom bračnom partneru. To će zasigurno narušiti odnose s unucima – čak i ako se slažu s vama, u toj situaciji nikome nije lako slušati teške riječi i optužbe. Pružite svojim unucima mir koji zaslužuju, emocionalnu stabilnost i nježnost koje im roditelji u ovoj fazi možda ne daju dovoljno.

Osigurajte za svoje unuke okruženje s nula tolerancije na stres

Unuci proživljavaju veće razine stresa od vas, a možda i od svojih roditelja u ovom periodu. Kada provode vrijeme van vlastitoga doma, htjet će razmišljati o svemu osim o rastavi svojih roditelja koja je ionako već svakodnevna tema. Budite oni koji će ih nakratko udaljiti od stvarnosti. Nemojte forsirati temu odnosa unutar obitelji ako ju oni sami ne iznesu kao nešto o čemu bi htjeli pričati s vama. Možda žele razgovarati o tome samo sa svojim prijateljima, što je također odluka koju valja poštovati.

Skuhajte im juhu ili čaj za smirenje ako vam dođu na vrata uplakani. Rasteretite im misli zanimljivim prijedlozima za zajedničko provođenje vremena. Ne budite baka ili djed koja/i ne može prestati misliti o rastavi braka, već služite svojim unucima kao podrška u najtežim trenucima. Tek kada vide da ne forsirate razgovor o rastavi i ne pokušavate “izvući” informacije iz njih, zadobit ćete njihovo povjerenje.

Ostanite u diplomatskim odnosima s drugom stranom obitelji

Roditelji bračnog partnera vašeg djeteta u sličnoj su situaciji kao i vi. I njima je, najčešće, stalo do vlastitih unuka koliko i vama. Ne dopustite da vaši unuci prolaze kroz dvostruku rastavu – onu braka roditelja i onu roditelja njihovih roditelja.

S vremenom, vaši odnosi s drugom bakom i drugim djedom vjerojatno će se prorijediti, no ne preporučamo da se naglo distancirate od te strane obitelji i tako dodatno zbunite svoje unuke. Pogotovo ako živite blizu, koliko god vam to bilo teško, pokušajte održati barem osnovnu komunikaciju s njima. Kada se sretnete na ulici, pitajte ih kako su i kako se nose sa situacijom – nemate što za izgubiti.

Mudro se ponašajte na društvenim mrežama

Moderni bračni parovi nerijetko na Facebooku ili nekoj drugoj društvenoj mreži objave informaciju o prekidu. Čak i ako vaše dijete sa svojim Facebook prijateljima odluči podijeliti vijesti, bolje je da se ne miješate – nikada ne možete znati što vaša obitelj želi da se zna, a što ne, o odnosima unutar njihovog doma.

Foto: pixabay.com

Tijekom obiteljskih kriza dobro je povući se s društvenih mreža i smanjiti svoju aktivnost – osobito ako ste i sami psihički ili emocionalno nestabilni. Osim toga, u krizama je važno njegovati obiteljske odnose više nego inače i stručnjaci preporučuju što je moguće više obiteljskih druženja u periodu krize. To će pomoći međusobnom razumijevanju, a komunikacijom uživo možete dobiti bolji uvid u stavove i osjećaje svojih bližnjih te im tako lakše pomoći.

Pozitivno gledajte na budućnost

Ako nećete vi, tko će? Roditelji vaših unuka zaokupljeni su dogovorima oko prekida, a unuci prolaze kroz veoma teško razdoblje, nisu odrasli i ne mogu objektivno sagledati situaciju. Vi biste prvi trebali smoći snage da razvučete usta u osmijeh.

Ipak, koliko god će obitelji u početku pomoći vaše suosjećanje i briga, kasnije, kada prođe neko vrijeme, oni će već preboljeti početne osjećaje žalosti i nastupit će period prilagodbe promjenama u njihovim životima nakon razvoda. Od vas se tada zahtijeva distanciranost, kada je to potrebno, i racionalnost. Umjesto da mislite kako je vašoj djeci prošla svaka prilika za sreću u životu, uvjerite same sebe da ste odgojili snažne ljude koji mogu prebroditi svaki izazov koji im se nađe na putu. Tek kada sebe uvjerite u to, možete uvjeriti u to svoju djecu i unuke.

Šest savjeta: Kako se postaviti kada se rastaju roditelji vaših unuka?
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap