Seniori na ljetovanju: Šest savjeta kako se pripremiti za putovanje i odmor

Jasmina Grgurić Zanze
15. srpnja 2018.
Novosti
A- A+

Iako naši umirovljenici pate od drastičnog pomanjkanja financijskih sredstava, to nipošto ne znači da makar malo ne zaslužuju promijeniti klimu, opustiti se na plaži uz more i odmoriti od rutinske svakodnevnice. Osim toga, većina osoba tijekom radnog vijeka mašta o mirovini prvenstveno zbog vremena za pokoje putovanje… Ipak, godine nose svoje tegobe pa se za takve pothvate trebamo dobro pripremiti.

Foto: Mirovina.hr

Poznato je da penzioneri najčešće putuju na izlete i ljetovanja grupno u organizaciji neke umirovljeničke organizacije. Takav način putovanja ujedno je i najsigurniji i najpraktičniji, jer je većina toga prilagođena njihovom tempu i potrebama. No, mnoge starije osobe žele putovati s prijateljima, članovima obitelji, unucima ili čak i sami, što baš i nije najpametnija ideja. Za koji god oblik ljetovanja se odlučili, ukoliko vam to dopusti stanje u novčaniku, budite oprezni i pokušajte se pridržavati barem nekih od ovih savjeta koje smo za vas pripremili.

  1. Dobro planiranje puta – Prije nego što izaberete svoje odredište iz snova, razmislite o savjetovanju s putničkom agencijom koja vam može preporučiti destinacije koje su poželjne, odnosno prilagođene seniorima, bilo da je riječ o prehrani, smještaju ili sadržajima. Raspitajte se o medicinskim uslugama u blizini, ukoliko su vam one potrebne. Također, ne zaboravite istražiti osnovne činjenice poput klime i dostupnosti usluga te svakako nabavite vodič ili kartu mjesta na koje putujete. Dogovorite osiguranje i raspitajte se za za pristupačnost prostora osobama s teškoćama, psima vodičima i slično.
  2. Posjet liječniku prije puta – Nije da vas plašimo, ali česti su slučajevi da se starijim osobama upravo na ljetovanju pokaže određeni zdravstveni problem. To se događa zbog dodatnog napora kojeg ulažemo šetajući po suncu, plivajući i slično. Kako vam ne bi pozlilo na odmoru, razmislite da obavite pregled kod liječnika prije nego krenete na put. Srčani i plućni bolesnici svakako se trebaju konzultirati sa svojim doktorom, a tlak, šećer u krvi i opće stanje organizma nikada nije naodmet provjeriti.
  3. Ne zaboravite lijekove – Naravno da svi kronični bolesnici znaju kako sa sobom na putovanje uvijek trebaju nositi svoje lijekove. Međutim, na more valja ponesti i one koje manje često koristimo. Primjerice, krema ili mast za opekotine i ugrize kukaca uvijek se valja naći u našoj putnoj torbi, kao i tablete za snižavanje temperature i ublažavanje prehlade. Ukoliko planirate biti aktivniji, ne bi bilo loše da se opskrbite i dozom vitamina, po mogućnosti onima što prirodnijima. Ne zaboravite ni na sredstva za tjeranje dosadnih insekata koji vam mogu zagorčati odmor.
  4. Što lakša prtljaga – Pobrinite se da ponesete sve što vam je potrebno, ali nipošto ne pretjerujte s količinom stvari. Kofer možda nije težak prvu minutu kada ga pokušate podići, ali na višesatnom putovanju on može postati veliki teret. Izaberite laganije i manje torbe s kotačićima i ne sramite se zamoliti nekoga da vam pomogne nositi kofer uz stepenice, ako to bude potrebno.
  5. Odmarajte, pijte puno vode i pazite što jedete – Po dolasku s putovanja, najprije prvo dobro odmorite i odmor ubacujte u svaki dnevni raspored. Pijte puno tekućine tijekom svih dana vašeg ljetovanja, izbjegavajte podnevno sunce i pješačenje po najvećoj vrućini te obavezno nosite zaštitnu odjeću i kapu. Izbjegavajte sirovu i morsku hranu, kao i onu u sumnjivim restoranima brze hrane koja se na visokim temperaturama brzo kvari.
  6. Pazite na svoju sigurnost – Izbjegavajte putovati po noći i skupi nakit nemojte nositi tako da on bude naočigled izložen na vašem tijelu. Vrijednosti poput kreditnih kartica nosite ispod odjeće, a koristite i skrivene novčanike koje možete objesiti za vrat i staviti ispod majice. Uvijek uza sebe imajte svoje podatke.

 

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap