Sedam razloga zašto zaposliti ženu stariju od 50 godina

Jasmina Grgurić
27. siječnja 2019.
Novosti
A- A+

Radno iskustvo, stečena disciplina i samoostvarenje na brojnim područjima života samo su neke od prednosti zbog kojih bi se poslodavci trebali odlučiti na zapošljavanje žene zrele životne dobi.

Radnice iznad 50 godina opisuju se kao stabilnije Foto: Pexels

Hrvatska ima gotovo 149.000 nezaposlenih osoba, od čega 83.407 žena. One su u gotovo svim dobnim kategorijama brojnije od muškaraca kada je o potrazi za poslom riječ, što posebno dolazi do izražaja nakon 50. godine života.

Naime, od 50. do preko 60. godine života Hrvatska ima gotovo 25.000 nezaposlenih žena, što čini jednu šestinu ukupno nezaposlenih osoba svih dobnih kategorija u oba spola. To ni ne čudi, jer poslodavci šansu i dalje radije daju mladim ljudima, najčešće i iz razloga kako bi ih manje platili i oblikovali po vlastitim kriterijima.

Također, žene upravo u toj dobi često ostaju bez posla, nakon čega novi teško pronalaze pa mirovinu nerijetko dočekuju na burzi rada. No, zapošljavanje starijih žena ima velikih prednosti.

Razloge zašto bi se poslodavci ipak trebali odlučiti za zapošljavanje starijih osoba donosi portal One nastupaju.

  1. Ima radno iskustvo koje je vrlo brzo čini kompetentnom na novom radnom mjestu.
  2. Zna preuzeti odgovornost.
  3. Zna što je disciplina koju zahtijeva posao.
  4. Fizički je još u dobroj formi.
  5. Djeca su joj odrasla i nema više bolovanja zbog dječih bolesti, što poslodavcu olakšava organizaciju rada.
  6. U mnogim je područjima života ostvarena osoba, što znači da poslodavac dobiva stabilnu i zrelu osobu za koju posao može predstavljati istinski izazov.
  7. Zrela žena zna da se problemi ne rješavaju konfliktima i sklonije su izlaz iz neke krizna situacije potražiti u mirnom, racionalnom razgovoru.
Sedam razloga zašto zaposliti ženu stariju od 50 godina
Popularno
Share via
Copy link
Powered by Social Snap