Sedam legendarnih izreka slavne Coco Chanel od koje možemo učiti i danas

Jasmina Grgurić Zanze
23. rujna 2018.
Novosti
A- A+

Modna kreatorica, koju posebno štuju starije dame, uvela je u praktičnu uporabu žensko odijelo kojeg čine suknja do koljena i sako, ali i malu crnu haljinu. Osim mode, Coco Chanel je iza sebe kao progresivna žena onoga vremena ostavila i svoje misli. Jedna od njih je i da nas starost ne štiti od ljubavi, ali nas ljubav štiti od starosti.

Coco Chanel Izvor: Wikipedia

Francuska modna kreatorica i pionirka u svijetu mode, slavna Gabrielle “Coco” Chanel smatra se ikonom mode 20. stoljeća. No, osim o modi, od nje smo mogli puno naučiti i o životu, s obzirom da je Coco u svakom smislu bila drugačija i ispred svoga vremena. Svojom progresivnošću za to vrijeme, zalagala se za jednostavnost i praktičnost u modi, ali i snažniji položaj žena u društvu, što je neprestano naglašavala svojim modnim rješenjima. Njezin dizajn tako je progovarao o jakim, samostalnim damama koje nisu svedene na puku estetiku.

Iza slavne Coco ostalo nam je i njezinih sedam izreka o životu, koje možemo primijeniti i u 21. stoljeću.

“Ako želite ono što nikada niste imali, morate raditi to što nikada niste radili.

Brinući se o ljepoti, treba početi od srca i duše. U suprotnom nikakva kozmetika ne pomaže.

Suzdržati se kada smo uvrijeđeni i ne raditi scene kada nas boli – evo što je to idealna žena.

Starost nas ne štiti od ljubavi, no ljubav nas štiti od starosti. 

Prava sreća je jeftina, ako za nju trebate platiti visoku cijenu, znači da je riječ o prevari.

Ako ste rođeni bez krila, nemojte ih sprječavati da rastu.

Nije me briga što mislite o meni. Ja o vama uopće ne razmišljam.”

Za svoje doba kontroverzna “Mademoiselle” žene je oslobodila sputanosti neudobne odjeće, što je išlo u korak s njezinim feminističkim stavovima. Ne čudi stoga što je tadašnja, isključivo muškarcima namijenjena odijela prilagodila ženskom tijelu te ih uveća u praktičnu svakodnevnu modu svake žene. Njezina suknja do koljena i pripadajući sako zadržali su se tako i danas kao omiljena poslovna kombinacija. Njezin izum je i mala crna haljina koju je popularizirala glumica Audrey Hepburn, ali i kultni parfem Chanel broj 5, kojeg pripadnice nježnijeg spola obožavaju i danas.

Coco je bila poznata i po svom ljubavnom životu, imala je brojne afere, a jedna je od njih bila i s nacističkim oficirom, što su joj francuske vlasti oštro zamjerile. Ipak, nikada se nije udala. Odrasla je u siromaštvu, u sirotištu je naučila šivati pa je kasnije dane provodila kao švelja, dok je navečer nastupala u cabaretu upravo pod umjetničkim imenom Coco.

Popularno
Copy link
Powered by Social Snap